Analisis Status Unsur Hara Makro (N, P, K) Serta C-Organik dan pH pada Lahan Kering di Kecamatan Tabongo Kabupaten Gorontalo

Siti Nur Ain, Muhammad Arief Azis, Suyono Dude

Abstract


Dry land has a significant potential for developing agricultural businesses, from food crops and plantations to animal husbandry. However, generally, it has low soil fertility, where some of the soil is acidic, prone to erosion and does not contain much organic matter. On the other hand, most Tabongo people are farmers who produce corn. Based on the data from the Agriculture Office of Gorontalo Regency, the production of corn in Tabongo Subdistrict has experienced a decrease generally. Therefore, this study was conducted to determine the status of macronutrients (N, P, K), C-Organic and pH on dry land in Tabongo Subdistrict, Gorontalo Regency. In addition, this study used a descriptive-exploratory method with a sample of 3 points which was based on the slope, direct observation and interview with 75 respondents. The interview was carried out with the Tabongo Subdistrict people. In short, based on the results of simultaneous and partial nutrient analysis, nutrient availability was still low, which then caused the land to have good soil management to increase soil fertility.


Keywords


nutrient, analysis, dry land, tabongo

Full Text:

PDF

References


Al Mu’min, M. I., Joy, B. &Yuniarti, A. (2016), Dinamika Kalium Tanah dan Hasil Padi Sawah (Oryza sativa L.) akibat Pemberian NPK Majemuk dan Penggenangan pada Fluvaquentic Epiaquepts. Soilrens. 14(1) : 11.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) Stasiun Meteorologi Kelas 1 Djalaluddin Gorontalo. Data Iklim Kabupaten Gorontalo 2011-2021. BMKG Stasiun Meteorologi Kelas 1 Djalaluddin Gorontalo : Gorontalo.

Dinas Pertanian Kabupaten Gorontalo. Data Produksi Pertanian Kecamatan Tabongo 2016-2021. Dinas Pertanian Kabupaten Gorontalo : Gorontalo.

Karamina, H., Fikrinda, W. & Murti, A.T. (2017). Komplesitas Pengaruh Temperatur dan Kelembaban Tanah terhadap Nilai pH Tanah di Perkebunan Jambu Biji Varietas Kristal (Psidium guajava L.) Bumiaji, Kota Batu. Jurnal Kultivasi. 16(3) : 434.

Kurniawati, A., Melati, M., Azis, S. A., &Purwono. (2017). Pengurangan Dosis Pupuk pada Produksi Sawi Hijau Organik dengan Pergiliran Tanaman Jagung dan Kedelai. J. Agron. Indonesia. 45(2) : 189.

Mutmainnah, D., Ayu, I. W. &Oklima, A. M. (2021). Analisis Tanah untuk Indikator Tingkat Ketersediaan Lengas Tanah di Lahan Kering Kecamatan Empang. Jurnal Agroteknologi. 1(1) : 29.

Novrimansyah, E. A. (2020). Pengaruh Substitusi Urea oleh Azolla terhadap Pertumbuhan Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata [L.] R. wilcz.) Kultivar Perkutut di Kotabumi. Jurnal Peternakan. 4(1) : 22.

Nurdin. (2012). Kombinasi Teknik Konservasi Tanah dan Pengaruhnya Terhadap Hasil Jagung dan Erosi Tanah Pada Lahan Kering di Sub DAS Biyonga Kabupaten Gorontalo. Jurnal Teknik Lingkungan. 13(3) : 245.

Prabowo, R & Subantoro, R. (2018). Analisis Tanah sebagai Indikator Tingkat Kesuburan Lahan Budidaya Pertanian di Kota Semarang. JurnalI lmiah Cendekia Eksakta. Hal. 62.

Pusat Penelitian dan Pengembangan Tanah dan Agroklimat. (2002). Teknologi Pengelolaan Lahan Kering Menuju Pertanian Produktif dan Ramah Lingkungan. Pusat Penelitian dan Pengembangan Tanah dan Agroklimat : Bogor.

Rahmayanti, R., Pata’dungan, Y. S. & Amelia, R. (2021). Analisis Kadar Hara Makro Tanah pada Pertanian Lahan Kering di Desa Makmur Kecamatan Palolo KabupatenSigi. Agrotekbis. 9(4) : 868.

Sitepu, F., Selintung, M. &Hartianto, T. (2017). Pengaruh Intensitas Curah Hujan dan Kemiringan Lereng terhadap Erosi yang Berpotensi Longsor. Jurnal Penelitian Enjiniring. 21(1) : 23.

Suwastika, A. A. N. G. (2016). Ketersediaan Unsur Hara pada Beberapa Penggunaan Lahan. Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Udayana : Denpasar

Syahidah, K., Sumarno & Hartati, S. (2016). Pemetaan Status Kerusakan Tanah Lahan Pertanian di Kecamatan Selo, Kabupaten Boyolali. Agrosains. 18(1) : 7.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2023 Jurnal Agroteknotropika

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.