Respon Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.) terhadap Persentase Naungan
Abstract
Pakcoy Plant belongs to the Brassicaceae family, which is in high demand because it contains high protein, fat, calcium, phosphorus, iron, and vitamins A, B, C, E, and K. All of which are very good for health, high nutritional content and it also has good prospects for becoming a commodity with high economic value. Additionally, shade can increase the production of the pakcoy plant, which is consumed as a vegetable. This study aims to determine the growth response and yield response of the pakcoy plant. This study employs Randomized Block Design (RBD) with one faktor. shade percentage of 55%, 65%, and 75%. This study is conducted at Bulotalangi Timur Village, Bulango Timur Subdistrict, Bone Bolango Regency, Gorontalo Province, from June to July 2022. The finding of this study denotes that the growth and yield of pakcoy (Brassica rapa L.) respond to shade percentage, while the provision of shade of 75% provides the best response to pakcoy plant.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andini, C., & Yuliani, Y. 2020. Pengaruh Pemberian Naungan terhadap Pertumbuhan Tanaman Pokcoy (Brassica chinensis L.) di Dataran Rendah.
Badan Pusat Statistik. 2020. Produksi Tanaman Sawi di Provinsi Gorontalo Tahun 2018-2020.
Buntoro, B. H., R. Rogomulyo, dan S. Trisnowati. 2014. Pengaruh Takaran Pupuk Kandang dan Intensitas cahaya Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Temu Putih (Curcuma zedoaria L.) Jurnal vegetalika. 3 (4) : 29-39.
Chikmawati, T., P. D. Sopyati dan Miftahudin. 2013. Pertumbuhan dan analisis kualitatif tannin, saponin dan flavonoid dari Selaginella plana, S. willdenovii dan S. Mayeri pada tiga naungan berbeda. J, Bioslogos 3(1): 1-9
Damanik, R. N. (2019). Pengaruh Kerapatan Naungan dan Dosis Pupuk Nitrogen Pada Pertumbuhan Hasil dan Kadar Antosianin Pada Bayam Merah (Amaranthus tricolor L) (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).
Dwidjoseputro. 1994. Pengantar FisiologiTumbuhan.Gramedia:Jakarta.
Eko Susilo. 2017. Peluang Usaha dari Budidaya Sawi Pakcoy. Buku. LITERINDO Jl. Waringin No. 126, Ringinsari RT.02 RW.49 Maguwoharjo Depok, Sleman, Jogjakarta 55282. 127 hal.
Firmansyah F, Anngo M, Tino dan Akyas M Aos, 2009 Pengaruh Umur Pindah Tanaman Bibit dan Populasi Tanaman Pakcoy (Brassica compestris L, chinensis group) yang ditanam pada Naungan Kasa di dataran Medium. Jurnal Agrikultura Vol.20 (3):216-224 .
Jayanti, K. D. (2020). Pengaruh Berbagai Media Tanam Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Pakcoy (Brassica Rapa Subsp. Chinensis). Jurnal Bioindustri, 3(1), 580–588.
Khodriyah, N., Susanti, R., & Santri, D. J. (2017, October). Pengaruh Naungan Terhadap Pertumbuhan Sawi Pakchoy (Brassica Rapa L.) Pada Sistem Budidaya Hidroponik dan Sumbangannya Pada Pembelajaran Biologi SMA. In Seminar Nasional Pendidikan IPA Tahun 2021, 1(1):591-602.
Khoiriyah, R., Musa, N., & Husain, I. (2020). Pengaruh Tingkat Ketinggian Naungan Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Selada(LactucasativaL.)
Krisna, Brian., Eka Tarwaca Susila Putra., Rohlan Rogomulyo., dan Dody Kastono, 2017. Pengaruh Pengayaan Oksigen dan Kalsium Terhadap Pertumbuhan Akar dan Hasil Selada Keriting (Lactuca sativa L.) pada Hidroponik Rakit Apung. Jurnal Vegetalika. 6 (4),14-27
Nurhayu, A., & Saenab, A. (2019). Pertumbuhan, produksi dan kandungan nutrisi hijauan unggul pada tingkat naungan yang berbeda. Jurnal Agripet, 19(1), 40-50.
Pamujiningtyas, Bina Krisnaputri dan Anas D. Susila. 2016. Pengaruh Aplikasi Naungan dan Pupuk Daun Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Selada (Lactuca sativa Var. Minetto) Dalam Teknologi Hidroponik Sistem Terapung (THST) Departemen Agronomi dan Hortikultura. IPB, Bogor.
Syafputri, D. W. (2018). Pengaruh Naungan dan Konsentrasi Nutrisi Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Selada Merah (Lactuca sativa L.)Pada Sistem Hidroponik Substrat (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).
Wibowo, S. A., Sunaryo, Y., & Pamungkas, D. H. (2018). Pengaruh Pemberian Naungan Dengan Intensitas Cahaya Yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Berbagai Jenis Tanaman Sawi(Brassica juncea L)
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Jurnal Agroteknotropika
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.