PERFORMA KARKAS BURUNG PUYUH JANTAN AKIBAT PEMBERIAN TEPUNG DAUN PANDAN (Pandanus amaryllifolius)

Fahria Datau, Syukri I Gubali, Safriyanto Dako, Nibras K Laya, Suparmin Fathan, Srisukmawati Zainudin

Abstract


The aim of this research was to determine the carcass weight performance of quail fed pandan leaf meal. The research object was 100 male quail aged 1-8 weeks. Completely randomized design (CRD) with 5 treatments each: P0 (basic ration without pandan leaf meal), P1 (basic ration containing 4% pandan leaf meal), P2 (basic ration containing 6% pandan leaf meal), P3 (basic ration containing 6% pandan leaf meal). basic ration containing 6% pandan leaf meal), P3 (basic ration containing 8% pandan leaf meal), and P4 (basic ration containing 10% pandan leaf meal) and repeated 3 times. Some of the research variables observed were live weight, carcass weight, and carcass part. Providing pandan leaf flour did not have a significant effect (P>0.05) on live weight, chest weight, back weight and thigh weight. A significant effect (P<0.05) was observed on carcass weight. Quail given 4% pandan leaf flour showed better carcass physique.

 

Keywords: Carcass Weight, Pandan Leaf Meal, Quail


Full Text:

PDF

References


Amrullah, I. K. 2003. Nutrisi Ayam Petelur. Pertumbuhan Dan Perkembangan Karkas Ayam Silangan Kedu X Arab Pada Dua Sistem Pemberian Pakan. Jurnal Ilmu Ternak dan Veteriner 10(4): 253-259. Lembaga Satu Gunung Budi, Bogor.

Amaludin, F., I. Suswoyo, Roesdiyanto. 2013. Bobot dan Persentase Bagian bagian Karkas Itik Mojosari Afkir Berdasarkan Sistem Dan Lokasi Pemeliharaan. Jurnal Ilmiah Peternakan. 1 (3) : 924-932.

Imamudin., U. Atmomarsono & M. H. Nasoetion. 2012. Pengaruh Berbagai Frekuensi Pemberian Pakan pada Pembatasan Pakan Terhadap Produksi Karkas Ayam Broiler. Animal Agricultural Journal. 1 (1): 87-98.

Irham Muhammad. 2012. Pengaruh Pengunaan Enceng Gondok (Eichornia Crassipes) Fermentasi Dalam Ransum Terhadap Persentase Karkas, Nonkarkas Dan Lemak Abdominal Itik Lokal Jantan Umur Delapan Minggu. Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Sebelas Maret Surakarta.

Listiyowati, E Dan K Roospitasari. 2009 Puyuh Tata Laksana Budidaya Secara Komersial. Jakarta: Penebar Swadaya.

Marzuki, Achmad & Bahrul Rozi. 2018. “Pemberian Pakan Bentuk Crumble Dan Mash Terhadap Produksi Ayam Petelur.” Jurnal Ilmiah INOVASI 18(1)

Mastika, I M., I M. Nuryasa, A. W. Puger. 2016. Uji Kemampuan Kulit Poki Terfermentasi Dalam Pakan Ayam Buras. Jurnal Fakultas Peternakan. Universitas Udayana, Denpasar, Bali.

Massolo Rita. 2016. Persentase Karkas Dan Lemak Abdominal Broiler Yang Diberi Prebiotik Inulin Umbi Bunga Dahlia. Skripsi. Fakultas Peternakan Universitas Hasanuddin Makassar.

Muchtadi, T. R., Sugiyono dan Ayusta- ningwarno, F. 2010. Ilmu Pengetahuan Bahan Pangan. Bandung: Alfabeta

Murawska, D., K. Kleczek, K. Wawro & D. Michalik. 2011. Age-Related Changes in The Percentage Content of Edible and Non-Edible Components in Broiler Chickens. Asian-Austr. Journal Animal Science. 24 (4): 532- 539.2011.10112

Panjaitan, I., A. Sofian and Y. Priabudiman. 2012. Suplementasi tepung jangkrik sebagai sumber protein terhadap kinerja burung puyuh (Coturnixcoturnix japonica). Jurnal Ilmu- ilmu Peternakan. 15 (1): 8-14.

Putra, I.P.A.Y. dkk. 2021. Pengaruh Pemberian Jul Kulit Buah Naga Terhadap Produksi Karkas Burung Puyuh Umur 10 Minggu. Jurnal Peternakan Tropika Animal Science.ISSN 2722-7286. PS Sarjana Peternakan Fakultas Peternakan, Universitas Udayana, Denpasar, Bali.

Rucinski, A., dan Stopinska, W. 2019. Physicochemical changes and weight loss during freezing, storage and thawing of food products review of selected issues. Modern Engineering, 2:78-8.

Ramdani, I. D., D Kardaya dan Anggraeni. 2016. Pengaruh Substitusi Pakan Komersial Dengan Tepung Ampas Kelapa Terhadap Bobot Potong Dan Bobot Karkas Ayam Kampung. Jurnal Peternakan Nusantara. 2 (1) : 24422541

Rita Elfianis. 2022. Klasifikasi dan Morfologi Tanaman Daun Pandan. http://grotek.id/klasifikasi-dan-morfologi-tanaman-daun-pandan/

Ridana, F. (2013). Pengaruh Suplementasi Probiotik dan Acidifier dalam Ransum Fermentasi Terhadap Pertumbuhan Ayam Broiler. Skripsi. Jurusan Peternakan, Universitas Syiah Kuala, Banda Aceh.

Silalahi M. 2018. Pandanus amaryllifolius roxb (Pemanfaatan Kemiri Dan Potensinya Sebagai Pengawet Makanan). Jurnal Pro Life, 5(3): 626-636.

Subagia IP, Mardewi NK, Rejeki IGADS. 2019. Pengaruh Kepadatan Kandang Terhadap Berat dan Persentase Bagian Karkas Ayam Broiler Umur 5 Minggu. Gema Agro. 24(1): 54-58.

Soeparno. 2015. Ilmu dan Teknologi Daging. Cetakan Ke – 6 (Edisi Revisi). Gadjah Mada University Press, Yogyakarta.

Swastike, W. 2012. Efektivitas Antibiotic Herbal Dan Sintetik Pada Pakan Ayam Broiler Terhadap Performance, Kadar Lemak Abdominal, Dan Kadar Kolesterol Darah. Prosiding Seminar Nasional Sains Dan Teknologi Ke-3, Fakultas Teknik Universitas Wahid Hasyim Semarang, 20 Juni, 2012.

Tumiran, dkk. 2019. Potongan Komersial Karkas Ayam Broiler Strain Cobb Yang Mengalami Pembatasan Pakan Dan Pemberian Sumber Serat Kasar Berbeda Pada Periode Grower. Zootec Vol. 39 No.1:122–133. Fakultas Peternakan, Universitas Sam Ratulangi Manado.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


INDEX:
   
 

Creative Commons License Gorontalo Journal of Equatorial Animals (p-ISSN: 2964-6715 | e-ISSN: 2964-6758) by Department of Animal Husbandry Gorontalo State University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.