Uji Kandungan Formalin dan Boraks pada sampel Ikan Asin

Muhammad Taupik, Ishak Isa, Dizky Ramadani Putri Papeo, Sesha Ramadhani Kasim

Abstract


Salted fish is a well-known dish in Indonesia. Nationally, salted fish is one of the important fishery products, with almost 65% of fishery products being processed and preserved through salting. Formalin is a solution of 30- 50% formaldehyde gas (CH2O), commonly used for embalming, disinfecting, and as an antiseptic, as well as in plastics, antifreeze, paper, carpet, textile, construction materials, paint, and furniture industries. Borax is a chemical compound known as sodium tetraborate (Na2B4O7 10 Hâ‚‚O). Borax or boric acid is usually used in making detergents and antiseptics. The purpose of this research is to identify the presence of formalin and borax in salted fish and to determine the levels of formalin and borax in salted fish. This research employed qualitative analysis, using the permanganate, citric acid, and chromotropic acid methods for formalin detection. Turmeric paper, flame test, and AgNO3 precipitation methods were used for borax detection. Meanwhile, the quantitative analysis was conducted using the UV-Vis Spectrophotometry method. Based on the qualitative research results, all four samples tested negative for formalin, while one sample tested positive for borax. Consequently, the sample that tested positive for borax underwent quantitative analysis, revealing a borax level of 0,0975 g/kg in sample B.

Keywords


Borax; Formalin; Salted Fish; UV-Vis Spectrophotometry

Full Text:

PDF

References


Aryani, T., & Widyantara, A. B. (2018). Analisis Kandungan Boraks Pada Makanan Olahan Yang Dipasarkan Di Sekitar Kampus. Jurnal Riset Kesehatan

Fatimah, S., Astuti, D. W., & Awalia, N. H. (2017). Analisis Formalin pada Ikan Asin di Pasar Giwangan dan Pasar Beringharjo Yogyakarta. Analit: Analytical and Environmental Chemistry

Gandjar, I. G. dan Rohman, A., (2007), Kimia Farmasi Analisis, Pustaka Pelajar, Yogyakarta

Laila K. Muharrami. (2015). Analisis Kualitatif Kandungan Boraks Pada Krupuk Puli Di Kecamatan Kamal. Jurnal Pena Sains; Universitas Trunojoyo Madura, Bangkalan

Lestari, D., MA, M. D., Ningsih, S. C., & Hidayati. (2021). Identifikasi Boraks Pada Pentol Bakso di Kelurahan Air Hitam Dengan Pereaksi Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyhizus). Jurnal Riset Kefarmasian Indonesia

Marianus N. Serana, Stefanus Sio dan Kristoforus W. Kia. (2021). Deteksi Kandungan Formalin dan Boraks pada Bakso Daging yang Dijual Di Kota Kefamenanu. Journal of Animal Science:

Ma'ruf, H., Sangi, M. S., & Wuntu, A. D. (2017). Analisis Kandungan Formalin dan Boraks pada Ikan Asin dan Tahu dari Pasar Pinasungkulan Manado dan Pasar Beriman Tomohon. Jurnal MIPA Unsrat

Mudzikirah. I., (2016). Identifikasi Penggunaan Zat Pengawet Boraks dan Formalin pada Makanan Jajanan di Kantin UIN Alauddin Makassar. Skripsi. Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, Universitas Islam Negeri Alauddin, Makassar.

Mylene L., & Hajija T. (2022). Analisis Kadar Boraks Pada Tahu Putih yang di Produksi dengan Menggunakan Spektrofotometri UV-Vis. Jurnal Riset Rumpun Ilmu Kedokteran

Nia Surya Wijayanti, Marheny Lukitasari. (2016). Analisis Kandungan Formalin dan Uji Organoleptik Ikan Asin yang Beredar di Pasar Besar Madiun. Pendidikan Biologi FPMIPA IKIP PGRI Madiun: Madiun

Noverda Ayuchecaria, Anna Khumaira Sari, & Elisya Fatmawati. (2017). Analisis Kualitatif Formalin Pada Ayam Yang Dijual Di Pasar Lama Wilayah Banjarmasin. Akademi Farmasi ISFI Banjarmasin. Banjarmasin

Rahmadani, E.F, (2008), Deteksi Daging Ayam Yang Diformalin Secara Visual, Organoleptik, Kimia dan Fisika, Departemen Teknologi Pertanian Fakultas Sumatera Utara

Sa’adah, L. (2016). Identifikasi Boraks dan Asam Borat pada Beberapa Jenis Mie yang Diperoleh dari Pasar Depok. Skripsi. Penelitian FMIPA Departemen Farmasi Program Ekstensi Universitas Indonesia. Depok.

Siaka, I.M. (2009). Analisis bahan pengawet benzoat pada saos tomat yang beredar di wilayah Kota Denpasar. Jurnal Kimia

Subiyakto, M.G., (1991), Bakso Boraks dan Bleng. PT. Gramedia; Jakarta

Syabatini,A., (2009). Laporan Praktikum Kimia Analitik II Iodometri dan Iodimetri. Program Studi Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Universitas Lambung Mangkurat. Banjarbaru




DOI: https://doi.org/10.34312/jambchem.v6i1.27260

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Jambura Journal of Chemistry



EDITORIAL OFFICE

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Â