Analisis Kadar Senyawa Rhodamin B Pada Sediaan Lipstik Menggunakan Metode Spektrofotometri UV-Vis

Faramita Hiola, Mahdalena Sy Pakaya, Juliyanty Akuba

Abstract


Rhodamine B is a syntheticdye use in paper, textile, and ink dyes. This compound can irritate the respiratory tract and cause cancer with liver damage. The present study aimed to find out the levels of rhodamine B contained in lipstick. It relied on qualitative and quantitative testing. The qualitative testing applied the thin-layer chromatography method with ethyl acetat eluent: n-buthanol : ammonia with the best ratio of 20:55:25. Meanwhile quantitative testing used the UV-Vis Specrophotometry method. It was shown from the quantitative test using thin-layer chromatography that three samples of lipstick contained rhodamine B. Further, the quantitative test with the UV-Vis spectrophotometry indicated that the levels of rhodamine B were measured at 6.62 µg/mL with 0.662%


Keywords


Rhodamine B, lipstick, spectrophotometry UV-Vis

Full Text:

PDF

References


Adliani,N, Nazliniwaty, Djendakita, P. 2012. Formulasi Lipstik Menggunakan Zat Warna dari Ekstrak Bunga Kecombrang (Etlingera elatior (Jack) R.M.Sm. Journal of Pharmaceutics and Pharmacology, Volume 1(2): 87-94.

[BPOM] Badan Pengawas Obat dan Makanan. 2016. Laporan Tahunan 2016 Badan Pengawas Obat dan Makanan RI. Jakarta: Badan POM RI.

[BPOM] Badan Pengawas Obat dan Makanan. 2011. Rencana Aksi Nasional : Gerakan Menuju Pangan Jajanan Anak Sekolah yang Aman, Bermutu dan Bergizi. Jakarta: Badan POM RI.

Day, R A, dan Underwood, A L., (2002), Analsis Kimia Kuantitatif Edisi Keenam, Erlangga, Jakarta

Departemen Kesehatan R.I. 1988. Peraturan Menteri Kesehatan R.I. No. 722/Menkes/Per/IX/1988, tentang Bahan Tambahan Makanan. Jakarta.

Felandita, N. (2016). Identifikasi dan penetapan kadar hidrokuinon dalam krim malam pada empat klink kecantikan di Bandar Lampung dengan menggunakan metode Kromatografi Lapis Tipis dan Spektrofotomeri UV Vis. Jurnal Analis Farmasi, 1(3).

Gandjar, Ibnu Gholib. 2007. Kimia Farmasi Analisis. Yogyakarta : Pustaka

Hurip Budi Riyanti, Sutyasningsih, Anggun Wisnu Sarsongko. 2018. Identifikasi Rhodamin B dalam Lipstik dengan Metode KLT dan Spektrofotometri UV-Vis. Jakarta 10510. Volume 2 Nomor 1

Khumaidi Akhmad, Anam Syariful. 2016. Identifikasi senyawa flavonoid pada fraksi etil asetat benalu batu (begonia sp.) asal kabupaten morowali utara. Palu : Universitas Tadulako

Ni Ketut Purniati, Ratman, dan Minarni Rama Jura. 2015. Identifikasi Zat Warna Rhodamin B Pada Lipstik Yang Beredar Di Pasar Kota Palu. Palu - 94118. Volume 4 Nomor 3.

Nina Jusnita, Lioba Sripadma Septifani Nandu. 2017. Identifikasi Rhodamin B pada Sediaan Lipstik yang Beredar di Pasar Jakarta Utara dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis. Jakarta 10510. Volume 1 Nomor 2.

Peter V.M , Campbell, N.A., Jane B.R., Lisa A.U., Michael B.C., Steven .W.,., dan Robert B.J., 2010, Biologi jilid 1 Edisi 8, Penerbit Erlangga, Jakarta.

Rohman, A. 2007. Kimia Farmasi Analisis. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

Rohman, A. 2009. Kromatografi Untuk Analisis. Cetakan I. Graha Ilmu.

Shargel L., Wu-Pong S., Yu Andrew B.C. 2012. Biofarmasetika dan Farmakokinetika Terapan Edisi Kelima. Diterjemahkan oleh : Budi Suprapti. Surabaya : Penerbit Universitas Airlangga; 2012.

Yuliarti, Nurheti. 2007. Awas Bahaya diBalik Lezatnya Makanan. Yogyakarta: ANDI Yogyakarta..




DOI: https://doi.org/10.37311/jsscr.v3i2.13598

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Journal Syifa Sciences and Clinical Research

EDITORIAL OFFICE OF JOURNAL SYIFA SCIENCES AND CLINICAL RESEARCH
  Department of Pharmacy, Gorontalo State University
Jl. Jenderal Sudirman No.6, Kota Gorontalo, Provinsi Gorontalo 96128, Indonesia
 Email: info.jsscr@ung.ac.id
Google Scholar : JOURNAL SYIFA SCIENCES AND CLINICAL RESEARCH

Creative Commons License

Journal Syifa Sciences and Clinical Research (JSSCR) is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.