Pengaruh Program Pelatihan Terhadap Kreativitas Motif Sulaman Karawo di UMKM Serasi

Rahmawati Zakaria, Irina Popoi, Melizubaida Mahmud, Sudirman Sudirman

Abstract


The present research aimed to determine the effect of the training program on the creativity of Karawo (Traditional Fabric of Gorontalo) embroidery motifs at UMKM (Micro, Small, and Medium Enterprises) Serasi, Dulomo Selatan Village, Kota Utara Subdistrict, Gorontalo City. This research employed a quantitative approach with a survey research method. The data used were primary data obtained from distributing questionnaires to customers at UMKM Serasi, Dulomo Selatan Village, Kota Utara Subdistrict, Gorontalo City, with a total sample of 30 respondents. At the same time, the date analysis technique used simple linear regression. The finding revealed that the training program affected the creativity of  the Karawo embroidery motifs at UMKM Serasi, Dulomo Selatan Village, Kota Utara Subdistrict, Gorontalo City. The effect of the training program on the creativity of the Karawo embroider motifs was 20,0%, while the remaining 80,0% were affected by other variables that were not exammed in this research.


Full Text:

PDF

References


Azzahra, C. I., Suyanto, & Darmayanti, E. F. (2021). Produk Dan Kebijakan Pemerintah Terhadap Keberlanjutan Bisnis Umkm ( Studi Pada Umkm Bidang Perdagangan Di Kelurahan Iringmulyo Kota Metro ). Jurnal Akuntansi AKTIVA, 2(1), 104–112.

Fathorrahman, T. A. (2016). Kajian Tentang Faktor Internal dan Eksternal yang Mendukung Pengembangan Usaha Produk Unggulan Lokal Sulam dan Bordir Kabupaten Malang. Seminar Nasional Riset Inovatif (Senari), 4(1).

Ghozali, I. (2005). Aplikasi Analisis Multivariate dengan SPSS. Semarang: Badan Penerbit UNDIP.

Ghozali, Solihin, Adwinata. Gaun Khas Berhias Sulam Karawo Gorontalo Tampil IFW 2015

Hafsah, M. J. (2000). Kemitraan Usaha: Konsepsi dan Strategi. Jakarta: PT. Pustaka Sinar Harapan.

Hendriyana, A. (2022). Ekonomi Biru Dorong Perikanan dan Kelautan Berkelanjutan. Retrieved April 25, 2022, from Universitas Padjajaran website: https://www.unpad.ac.id/2022/01/ekonomi-biru-dorong-perikanan-dankelautan-berkelanjutan/

Hilmi M.S. K2017. erajinan Sulaman Karawo sebagai Daya Tarik Wisata Minat Khusus di Provinsi Gorontalo (Kasus Sentra Kerajinan Sulaman Karawo), Li Falah Jurnal Ekonomi dan Bisnis Islam, Vol. 1, No. 2, 2017, h. 75-90.

Humas PPID Kota Probolinggo. (2021). Dorong Pertumbuhan Ekonomi Kota Probolinggo Melalui Ekonomi Biru. Retrieved April 5, 2022, from PPID Kota Probolinggo website: https://ppid.probolinggokota.go.id/d orong-pertumbuhan-ekonomi-kotaprobolinggo-melalui-ekonomi-biru/

Irawati, R. (2018). Pengaruh Pelatihan Dan Pembinaan Terhadap Pengembangan Usaha Kecil. JIBEKA: Jurnal Ilmiah Bisnis Dan Ekonomi Asia, 12(1), 74–82. https://doi.org/10.32812/jibeka.v12i 1.18

James, J. Gallagher. 1998. “Manajemen Data dan Metode Analisis.” Dalam Handbook of Qualitative Research, diedit oleh Norman K. Denzin dan Yvonna S. Lincon. Terj. Darianto, Badrus S. Fata, Abi, J. Rinaldi, 591-609. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

Marwansyah, J,K, 2016. Pengembangan Sulaman Karawo sebagai Daya Tarik di Destinasi Pariwisata Gorontalo, Tesis Program Pascasarjana Universitas Udayana Denpasar, 2016

Noe, H. (2012). Human Resource Management: Gaining a Competitive Advantage. New York: McGraw-Hill Education.

Prameswari, A. (2017). Analisis Strategi Pengembangan Hasil Olahan Laut Di Kota Probolinggo (Studi pada UKM OlahanLaut Kota Probolinggo). Malang.

Prasetyo, A. (2021). Penerapan Kebijakan Green Economy pada 7 Sektor Industri Kecil & Menengah Di Jawa Timur. Jurnal Ekonomi Dan Bisnis, 25(1), https://doi.org/10.24123/jeb.v25i1.4 717

Rivai, Dai, Srilian Laxmiwaty. 2014. Eksistensi Sulaman Karawo dalam Menunjang Pariwisata Gorontalo, Li Falah Jurnal Ekonomi dan Bisnis Islam, Vol. 1, No. 2, h. 133-148.

Rizky, A. I., Kusumadewi, R., & Saefulloh, E. (2022). Pengaruh Pelatihan dan Karakteristik Wirausaha Terhadap Pengembangan UMKM (Studi Pada UMKM di Kecamatan Cigugur). Entrepreneur: Jurnal Bisnis Manajemen Dan Kewirausahaan, 3(1), 361–376. https://doi.org/10.31949/entrepreneu r.v3i1.1680

Sugiyono. (2018). Metode Penelitian Kuantitatif. Bandung: Alfabeta.

Suryana. (2013). Kewirausahaan Kiat dan Proses Menuju Sukses. Bandung: Salemba Empat.

V. Wiratma Sujarweni, 2014. Klasifikasi Karakter Pengguna Karawo untuk Rekomendasi Motif Berbasis Budaya Gorontalo Menggunakan Algoritma Naïve Bayes. Prosiding SNATIKA 2013, Vol. 02, 2013.

Wenhai, L., Cusack, C., Baker, M., Tao, W., Mingbao, C., Paige, K. Yufeng, Y. (2019). Successful Blue Economy Examples With An Emphasis On International Perspectives. Frontiers in Marine Science, 6(1), 1–14. https://doi.org/10.3389/fmars.2019.00261

Widayati, E., Yunaz, H., Rambe, T., Siregar, B. W., Fauzi, A., & Romli, R. (2019). Pengembangan Kewirausahaan Dengan Menciptakan Wirausaha Baru Dan Mandiri. JMBI UNSRAT (Jurnal Ilmiah Manajemen Bisnis Dan Inovasi Universitas Sam Ratulangi)., 6(2), 98–105. https://doi.org/10.35794/jmbi.v6i2.2 6181

Wiranawata, H. (2019). Pengaruh Inovasi Dan Kreativitas Terhadap Keberhasilan Usaha Pada Umkmkuliner Di Kecamatan Baturaja Timur Kabupaten Ogan Komering Ulu. Jurnal Manajemen FE UNPAL, 7(4), 1–35.




DOI: https://doi.org/10.37479/jebe.v1i2.18312

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 
 

Journal of Economic and Business Education (E-ISSN: 2963-508X, P-ISSN: 2963-5160) by Economic Education Study Program, Faculty of Economics, Universitas Negeri Gorontalo is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


PUBLISHED BY :

Economic Education Study Program, Faculty of Economics

Universitas Negeri Gorontalo, Indonesia