Pengaruh Modal Usaha dan Biaya Produksi Terhadap Tingkat Pendapatan Ayam Geprek di Kota Gorontalo

Mohammad Ridho Rivaldi Mamu, Radia Hafid, Irina Popoi, Melizubaida Mahmud, Frahmawati Bumulo, Yulianti Toralawe

Abstract


The aim of this research is to find out: 1) the partial influence of business capital on the level of culinary business income in Gorontalo City; 2) Partial influence of production costs on the level of culinary business income in Gorontalo City; 3) The simultaneous influence of capital and production costs on the level of culinary business income in Gorontalo City. This research uses quantitative research methods, and the data used is secondary data. The data analysis technique uses descriptive statistics. This research uses a quantitative approach with a sample size of 30 people. The data collection techniques used in this research are observation, questionnaires, interviews and documentation and the data analysis technique in this research is simple linear regression. The results of the research show that: 1) The business capital variable influences the income level variable for the fried chicken business in Gorontalo City; 2) The production cost variable influences the variable level of business income of the owner of the fried chicken culinary business in Gorontalo City; 3) The business capital variable and the production cost variable jointly influence the business income level variable for the owner of the fried chicken culinary business in Gorontalo City.

 


Full Text:

PDF

References


Astawinetu, E. D., & Handini, S. (2020). Manajemen Keuangan: Teori dan Praktik. SCOPINDO MEDIA PUSTAKA.

Bahasa, P. (2008). Kamus Bahasa Indonesia. Departemen Pendidikan Nasional.

Boediono. (2000). Ekonomi Internasional: Pengantar Ekonomi. BFFE.

Boediono. (2002). Pengantar Ekonom. Erlangga.

Duli, N. (2019). Metodologi Penelitian Kuantitatif. Budi Utama.

Fauzan Haqiqi, Rahma Dewi Susanti, & Ferawati. (2020). ANALISIS PENGARUH PEMBERIAN MODAL KERJA DAN BIAYA PRODUKSI TERHADAP PENINGKATAN PENDAPATAN USAHA KECIL MENENGAH DI DESA PONGKAR KECAMATAN TEBING KABUPATEN KARIMUN (TAHUN 2014 – 2018). JURNAL CAFETARIA, 1(1). https://doi.org/10.51742/akuntansi.v1i1.54

Fermialy, S. D., & Dkk. (2022). Manajemen Keuangan. Media Sains Indonesia.

Gonibala, N. dkk. (2019). Analisis Pengaruh Modal dan Biaya Produksi Terhadap Pendapatan UMKM di Kota Kitamobagu. Berkala Ilmiah Efisiensi, 19(01).

Harmono. (2009). Manajemen Keuangan: Berbasis Balanced Scorecard. Bumi Aksara.

Jawad, N. A. (2020). Pengaruh Modal Kerja dan Volume Penjualan Terhadap Laba Perusahaan. Jurnal Akuntansi STIE Muhammadiyah Palopo, 2(1).

Jaya, I. (2019). Penerapan Statistika Untuk Penelitian Pendidikan. Prenamedia Grup.

Kanyoto. (2018). Manajemen Keuangan Konsep dan Implementasi. UB Press.

Kristanto, H., Satmoko, A., & Ediningsih, S. I. (2020). Pengantar Teori dan Studi Empiris: PENGELOLAAN MODAL KERJA PERUSAHAAN. Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Yogyakarta.

Melati, I. S., & Dkk. (2022). Eksistensi Ekonomi Kerakyatan di Indonesia. Academia Publication.

MULKANUDDIN RITONGA, S.E., M. M., IRAWAN, S.E., M. S., & MIFTAH EL FIKRI, S.E., M. S. (2017). FAKTOR MANAJEMEN BIAYA DAN MANAJEMEN PEMASARAN TERHADAP PENDAPATAN MELALUI INTENSITAS PRODUKSI PADA UKM INDUSTRI RUMAHAN DI KOTA BINJAI. Jurnal Manajemen Tools, 8(2).

Mutrofin, K., & Muhammad, A. N. (2021). Peran Umkm Dalam Mempertahankan Ekonomi Jawa Timur Selama Pandemic Covid – 19. Jurnal Manajemen, 1(2).

Rohil, D. I. (2022). PENGARUH LUAS LAHAN, MODAL, DAN BIAYA TERHADAP PENDAPATAN PETANI BAWANG MERAH DI KECAMATAN WONGSOREJO KABUPATEN BANYUWANGI. UNIVERSITAS ISLAM NEGERI KIAI HAJI ACHMAD SIDDIQ JEMBER.

Rudiawan, H. (2021). Peranan Manajemen Produksi dalam Menyelaraskan Kinerja Perusahaan. Jurnal Manajemen FE-UB, 9(2).

S.R, S. (2009). Akuntansi Suatu Pengantar. Salemba Empat.

Setiadi, I. O. (2018). Manajemen: Fondasi Suatu Perusahaan. Cempaka Putih.

Setyawati, A. (2017). Keunggulan Bersaing dan Kinerja UMKM. Media Nusa Creative.

Suteja, J. (2015). MANAJEMEN MODAL KERJA PERUSAHAAN. UNPAS Press.

TribunGorontalo.com. (n.d.). Jumlah UMKM di Kota Gorontalo Meningkat 50 Persen Sejak 2014, Ini Jumlahnya. https://gorontalo.tribunnews.com/2022/03/31/jumlah-umkm-di-kota-gorontalo-meningkat-50-persen-sejak-2014-ini-jumlahnya

Ulfa Agustin, H., Hidayat Rianto, W., & Kusuma, H. (2018). ANALISIS PENGARUH MODAL DAN TENAGA KERJA TERHADAP EFISIENSI PRODUKSI GENTENG DI DESA SUKOREJO KECAMATAN GANDUSARI KABUPATEN TRENGGALEK. In Jurnal Ilmu Ekonomi (Vol. 2).




DOI: https://doi.org/10.37479/jebe.v2i2.23959

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 
 

Journal of Economic and Business Education (E-ISSN: 2963-508X, P-ISSN: 2963-5160) by Economic Education Study Program, Faculty of Economics, Universitas Negeri Gorontalo is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


PUBLISHED BY :

Economic Education Study Program, Faculty of Economics

Universitas Negeri Gorontalo, Indonesia