Analisis Kadar Kalsium pada Kulit Pisang Ambon dan Pisang Raja dengan Metode Spektrofotometri Serapan Atom

Margaretha Margaretha, Pratiwi Apridamayanti, Hadi Kurniawan

Abstract


Indonesia is one of the countries known as the world's banana producer. Banana is one of the local fruits that are widely spread in Pontianak, West Kalimantan. Ambon banana and raja banana are classified as bananas that can be consumed directly, so banana peels are often discarded and considered as waste. Whereas banana peels are rich in nutrients such as macro and micro minerals. The purpose of this study was to determine the mineral levels of calcium in the peels of ambon banana and raja banana. Sample preparation using dry digestion method with 0.5 M HNO3 solvent. Method verification was carried out with parameters of linearity, LOD, LOQ, precision and accuracy. The assay was carried out with atomic absorption spectrophotometry at a wavelength of 422.67 nm. The results showed that the mineral levels of calcium in the wet peels of ambon banana are 104.29 mg/kg and raja banana are 314.79 mg/kg. Based on the research conducted, it can be concluded that the levels of calcium mineral in raja banana peels are higher than ambon banana peels

Keywords


Ambon banana; Raja banana; Calsium; Atomic absorption spectrophotometry

Full Text:

PDF

References


. Nurmin, Sabang, S.M., Said, I. (2018). Penentuan Kadar Natrium (Na) dan Kalium (K) dalam Buah Pisang Kepok (Musa paradisiaca L) Berdasarkan Tingkat Kematangannya. Jurnal Akademika Kimia. 7(3), 115-121.

. Hasanah, R., Daningsih, E., Titin. (2017). The Analysis of Nutrient and Fiber Content of Banana (Musa paradisiaca) Sold in Pontianak, Indonesia. Journal of Natural Product Biochemistry. 15(1), 21-25.

. Kementerian Pertanian. (2020). Statistik Konsumsi Pangan Tahun 2020. Jakarta: Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian.

. BAPPENAS. (2000). Pisang (Musa sp). Jakarta: Kantor Deputi Menegristek Bidang Pendayagunaan Pemasyarakatan Ilmu Pengetahuan dan Teknologi.

. Taslim, Salim, R., Monica, T. (2021). Kadar Kalium dalam Buah Pisang Ambon. Jurnal Farmasi Udayana. 10(1), 100-106.

. Hikmah, S. (2015). Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Ambon (Musa paradisiaca) dalam Pembuatan Plastik Biodegradable dengan Plasticizer Gliserin. Laporan Akhir. Palembang: Politeknik Negeri Sriwijaya.

. Ongelina, S. (2013). Daya Hambat Ekstrak Kulit Pisang Raja (Musa paradisiaca var. Raja) terhadap Polibakteri Ulser Recurrent Aphthous Stomatitis. Skripsi. Surabaya: Universitas Airlangga.

. Barasi, M.E. (2007). Nutrition At a Glance. Jakarta: Erlangga.

. Almatsier. (2004). Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

. Hartami, E., Irmawati, Herawati. (2019). Perbedaan Kadar Kalsium dan Fosfor Gigi Sulung pada Anak dengan DEF-T Rendah dan Tinggi. E-Prodenta Journal of Dentistry. 3(2), 232-239.

. Okorie, D.O., Eleazu, C.O., Nwosu, P. (2015). Nutrient and Heavy Metal Composition of Plantain (Musa paradisiaca) and Banana (Musa paradisiaca) Peels. Journal of Nutrition & Food Sciences. 5(370), 1-3.

. Wakano, D., Samson, E., Tetelepta, L.D. (2016). Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang sebagai Bahan Olahan Kripik dan Kue Donat di Desa Batu Merah Kota Ambon. Jurnal Biology Science & Education. 5(2), 152-158.

. Hanum, F., Kaban, Irza, M.D., Tarigan, M.A. (2012). Ekstraksi Pektin dari Kulit Buah Pisang (Musa sapientum). Jurnal Teknik Kimia USU. 1(2), 21-26.

. Gandjar, I.G., Rohman, A. (2009). Kimia Farmasi Analisis. Edisi 1. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

. Bakta, I.M. (2006). Hematologi Klinik Ringkas. Jakarta: EGC.

. Anggraeni, S., Apridamayanti, P., Nugraha, F. (2021). Penentuan Kadar Kalium pada Kulit Pisang (Musa paradisiaca L.) dan Kulit Nanas (Ananas comosus (L.) Merr.) sebagai Sumber Mikronutrien. Jurnal Universitas Tanjungpura. 5(1), 1-6.

. AOAC International. (2019). Official Methods of Analysis of AOAC International. Volume 1. 21st Edition. USA: AOAC International Official Method of Analysis.

. Purnama, R.C., Saputri, G.A.R., Afriyando, H. (2018). Penetapan Kadar Kalsium pada Kacang Panjang Segar dan Rebus secara Spektrofotometri Serapan Atom. Jurnal Analisis Farmasi. 3(3), 199-208.

. Muryanto. (2020). Validasi Metode Analisa Amonia pada Air Tanah Menggunakan Metode Spektrofotometri. Indonesian Journal of Laboraty. 2(2), 40-44.

. Harmita. (2004). Petunjuk Pelaksanaan Validasi Metode dan Cara Perhitungannya. Majalah Ilmu Kefarmasian. 1(3), 117-134.

. Agustina, J. (2018). Penetapan Kadar Kalsium, Kalium dan Besi pada Kulit Pisang Kepok (Musa acuminata Colla.) Segar dan Kukus secara Spektrofotometri Serapan Atom. Skripsi. Medan: Universitas Sumatera Utara.

. Saputri, G.A.R., Afrila, A.P. (2017). Penetapan Kadar Kalsium pada Brokoli (Brassica oleracea L.) Segar, Kukus dan Rebus secara Spektrofotometri Serapan Atom (SSA). Jurnal Analisis Farmasi. 2(4), 251-257.

. Purnama, R.C., Retnaningsih, A., Andriyan, A. (2018). Penetapan Kadar Logam Timbal (Pb) pada Ikan (Rastrelliger kanagurta) di Daerah Kampung Nelayan Kecamatan Panjang dengan Spektrofotometri Serapan Atom (SSA). Jurnal Analisis Farmasi. 3(4), 259-265.

. Riyanto. (2014). Validasi dan Verifikasi. Yogyakarta: Deepublish.

. Hadi, Anwar, Asiah. (2017). Statistika Pengendalian Mutu Internal Mendukung Penerapan ISO/IEC 17025. Jakarta: Gramedia Pustaka.

. Kantasubrata, J. (2008). Validasi Metode. Bandung: Pusat Penelitian Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia.

. Arifin, Z., Darmono, S.A., Pratama, R. (2004). Validasi Metode Analisis Logam Copper (Cu) dan Plumbum (Pb) dalam Jagung dengan Spektrofotometer Serapan Atom. Bogor: Fakultas Farmasi Universitas Pancasila.

. Mulyati, A.H., Sutanto, Apriyani, D. (2011). Validasi Metode Analisis Kadar Ambroksol Hidroklorida dalam Sediaan Tablet Cystelis secara Kromatografi Cair Kinerja Tinggi. Jurnal Ekologia. 11(2), 36-45.

. Yuwono, M., Indrayanto, G. (2005). Validation of Chromatographic Methodes of Analysis. Profiles of Drugs Substances, Excipients and Related Methodology. 32, 243-259.

. Syahputra, R. (2004). Modul Pelatihan Instrumentasi Spektrofotometri Serapan Atom. Yogyakarta: Laboratorium Instrumental Terpadu UII.

. Hidayati, E.N., Alauhdin, M., Prasetya, A.T. (2014). Perbandingan Metode Destruksi pada Analisis Pb dalam Rambut dengan AAS. Indonesian Journal of Chemical Science. 3(1), 36-41.

. Fitriani, N.L.C., Walanda, D.K., Rahman, N. (2012). Penentuan Kadar Kalium (K) dan Kalsium (Ca) dalam Labu Siam (Sechium edule) serta Pengaruh Tempat Tumbuhnya. Jurnal Akademika Kimia. 1(4), 174-180.

. Wakano, D., Killay, A., Caling, W.R. (2021). Kandungan Karbohidrat, Lemak dan Kalsium Kulit Buah Pisang Ambon Kuning (Musa paradisiaca var. sapientum (L.) Kunt) pada Dataran Tinggi dan Dataran Rendah di Kecamatan Leitimur Selatan Kota Ambon. Jurnal Biology Science & Education. 10(2), 102-111.




DOI: https://doi.org/10.37311/ijpe.v3i2.19905

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Margaretha Margaretha, Pratiwi Apridamayanti, Hadi Kurniawan

Creative Commons License
Indonesian Journal of Pharmaceutical Education is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.