Formulasi Gel Ekstrak Buah Tomat (Solanum lycopersicum L.) dengan Variasi Konsentrasi HPMC serta Uji Fisiknya

Ilmiyah Setiani, Nur Cholis Endriyatno

Abstract


Tomato (Solanum lycopersicum L.) has sunscreen activity because it contains flavonoids and lycopene. At a concentration of 10% tomato fruit extract is photoprotection. Gels can increase the effectiveness and comfort in its use. HPMC selected gelling agent because it produces good physical properties. The purpose of this study was to determine the effect of the concentration of HPMC as a gelling agent on physical properties and formulate a gel preparation of tomato fruit extract. This type of research is experimental, made of three formulas with varying concentrations of 2%, 4%, and 6%. The data obtained were analyzed using One Way Anova with a 95% confidence level. The results showed that the use of HPMC as a gelling agent affected pH, viscosity, adhesion, and spreadability but had no effect on other physical tests. The best formula was produced by formula II with a 2% HPMC concentration with the best physical properties.

Keywords


Tomato Fruit; Gel; HPMC; Physical Test

Full Text:

PDF

References


A. T. Putri, “Faktor Risiko Melasma pada Petani,” J Agromedicine Unila, vol. 7, no. 1, hlm. 35–39, 2020.

BPOM, “Peraturan Badan Pengawas Obat dan Makanan Nomor 23 Tahun 2019 Tentang Persyaratan Teknis Bahan Kosmetik,” Bpom Ri, vol. 2010, hlm. 1–16, 2019.

W. Munaeni dkk., Perkembangan Dan Manfaat Obat Herbal Sebagai Fitoterapi. Makassar: Tohar Media, 2022.

Ervianingsih dkk., Dasar Ilmu Farmasi. Makassar: CV. Tohar Media, 2022.

A. Lulu, “FORMULASI DAN UJI STABILITAS FISIKA-KIMIA SEDIAAN GEL ETIL P-METOKSISINAMAT DARI RIMPANG KENCUR (KAEMPFERIA GALANGA Linn.),” 2017.

V. F. Lidia, Amalia Kiki, “Formulasi Gel Ekstrak Buah Tomat Dan Benzofenon Serta Uji Nilai SPF,” Jurnal Penelitian Farmasi Indonesia, vol. 6, no. 2, hlm. 56–60, 2018.

E. D. Paramawidhita Yuliatantri Risqika, Chasanah Uswatun, “FORMULASI DAN EVALUASI FISIK SEDIAAN EMULGEL TABIR SURYA EKSTRAK KULIT BATANG KAYU MANIS (Cinnamomum burmannii),” Jurnal Surya Medika, vol. 5, no. 1, hlm. 90–99, 2019.

H. Pramuji Afianti dan M. Murrukmihadi, “Pengaruh Variasi Kadar Gelling Agent HPMC Terhadap Sifat Fisik dan Aktivitas Antibakteri Sediaan Gel Ekstrak Etanolik Daun Kemangi (Ocimum basilicum L. forma citratum Back.),” Majalah Farmaseutik, vol. 11, no. 2, hlm. 307–315, 2015.

V. Damogalad, H. Jaya Edy, dan H. Sri Supriati, “Formulasi Krim Tabir Surya Ekstrak Kulit Nanas (Ananas Comosus L Merr) Dan Uji in Vitro Nilai Sun Protecting Factor (Spf),” PHARMACON Jurnal Ilmiah Farmasi – UNSRAT, vol. 2, no. 02, hlm. 2302–2493, 2013.

L. Agustina, M. Yulianti, F. Shoviantari, dan I. Fauzi Sabban, “Formulasi dan Evaluasi Sabun Mandi Cair dengan Ekstrak Tomat (Solanum Lycopersicum L.) sebagai Antioksidan,” Jurnal Wiyata, vol. 4, no. 2, hlm. 104–110, 2017.

E. Gangga, R. Purwati, Y. Farida, dan Kartiningsih, “Penetapan Parameter Mutu Ekstrak yang Memiliki Aktivitas sebagai Antioksidan dari Daun Cincau Hijau (Cyclea barbata L.Miers.),” Ilmu Kefarmasian Indonesia, vol. 15, no. 2, hlm. 236–243, 2017.

A. Fajarullah, H. Irawan, dan A. Pratomo, “Ekstraksi Senyawa Metabolit Sekunder Lamun Thalassodendron ciliatum Pada Pelarut Berbeda,” UIN Maulana Malik Ibrahim, vol. 39, no. 1, hlm. 1–15, 2014.

Kemenkes RI, Suplemen I Farmakope Indonesia Edisi VI, vol. EDISI IV, no. Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia. 2022.

I. Sulistyarini, D. A. Sari, dan T. A. Wicaksono, “Skrining Fitokimia Senyawa Metabolit Sekunder Batang Buah Naga (Hylocereus polyrhizus),” Jurnal Ilmiah Cendekia Eksakta, hlm. 56–62, 2019.

N. Annisa, “KARAKTERISASI DAN PENENTUAN KADAR SENYAWA LIKOPEN FRAKSI n-HEKSANA DARI BUAH TOMAT APEL (Solanum lycopersicum pyriporme) DENGAN MENGGUNAKAN HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC),” 2021.

A. P. Suryani, Putri Purnama Eka Andi, “FORMULASI DAN UJI STABILITAS SEDIAAN GEL EKSTRAK TERPURIFIKASI DAUN PALIASA,” PHARMACON Jurnal Ilmiah Farmasi – UNSRAT, vol. 6, no. 3, hlm. 157–169, 2017.

D. R. Ningsih, P. Purwati, Z. Zusfahair, dan A. Nurdin, “Hand Sanitizer Ekstrak Metanol Daun Mangga Arumanis (Mangifera indica L.),” ALCHEMY Jurnal Penelitian Kimia, vol. 15, no. 1, hlm. 10, 2019, doi: 10.20961/alchemy.15.1.21458.10-23.

H. Husnani dan F. S. Rizki, “FORMULASI KRIM ANTIJERAWAT EKSTRAK ETANOL BAWANG DAYAK (Eleutherina palmifolia (L.) Merr),” JIFFK : Jurnal Ilmu Farmasi dan Farmasi Klinik, vol. 16, no. 01, hlm. 8, 2019, doi: 10.31942/jiffk.v16i01.2923.

O. H. Naibaho, P. V. Y. Yamlean, dan W. Wiyono, “Pengaruh Basis Salep Terhadap Formulasi Sediaan Salep Ekstrak Daun Kemangi (Ocimum sanctum L.) Pada Kulit Punggung Kelinci yang Dibuat Infeksi Staphylococcus aureus,” Jurnal Ilmiah Farmasi-UNSRAT, vol. 2, no. 02, hlm. 27–34, 2013.

A. L. Yusuf, E. Nurawaliah, dan N. Harun, “Uji efektivitas gel ekstrak etanol daun kelor (Moringa oleifera L.) sebagai antijamur Malassezia furfur,” Kartika : Jurnal Ilmiah Farmasi, vol. 5, no. 2, hlm. 62, 2017, doi: 10.26874/kjif.v5i2.119.

Y. P. Tanjung dan A. M. Rokaeti, “Formulasi dan Evaluasi Fisik Masker Wajah Gel Peel Off Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus),” Majalah Farmasetika., vol. 4, no. Suppl 1, hlm. 157–166, 2020, doi: 10.24198/mfarmasetika.v4i0.25875.

I. Putrinesia, Y. Pratama, N. Asyikin, dan W. Rahmalia, “Formulasi dan Uji Aktivitas Krim Pengkelat Merkuri Berbahan Dasar Ekstrak Etanol Alga Coklat (Sargassum sp.),” ALCHEMY Jurnal Penelitian Kimia, vol. 14, no. 1, hlm. 152, 2018, doi: 10.20961/alchemy.14.1.12242.152-163.

S. Y. R. Rizikiyan Yayan, Suharyani Ine, Nurholipah Opi, Zamzam Yani Muhammad, “FORMULASI DAN UJI STABILITAS GEL HAND SANITIZER EKSTRAK ETANOL BUAH BELIMBING WULUH (Averrhoa bilimbi L.) KONSENTRASI 1% DAN 3%,” medical Sains, vol. 5, no. 2, hlm. 209–220, 2021.

D. Pratimasari, N. Sugihartini, dan T. Yuwono, “Evaluasi Sifat Fisik Dan Uji Iritasi Sediaan Salep Minyak Atsiri Bunga Cengkeh Dalam Basis Larut Air,” Jurnal Ilmiah Farmasi, vol. 11, no. 1, hlm. 9–15, 2015, doi: 10.20885/jif.vol11.iss1.art2.

T. Hariyadi, J. R. Witono, dan H. Santoso, “Pengaruh Kondisi Operasi dan Foaming Agent Terhadap Kualitas Serbuk Tomat pada Pengeringan Menggunakan Tray Dryer,” Jurnal Universitas Muhammadiyah Jakarta, no. November, hlm. 1–10, 2017.

E. Suerni, M. Alwi, dan M. M. Guli, “Uji Daya Hambat Ekstrak Buah Nanas (Ananas comosus L.Merr.), Salak (Salacca edulis Reinw.) dan Mangga Kweni (Mangifera odorata Griff.) terhadap Daya Hambat Staphylococcus aureus,” Jurnal Biocelebes, vol. 7, no. 1, hlm. 1978–6417, 2013.

S. Slamet, B. D. Anggun, dan D. B. Pambudi, “Uji Stabilitas Fisik Formula Sediaan Gel Ekstrak Daun Kelor (Moringa Oleifera Lamk.),” Jurnal Ilmiah Kesehatan, vol. 13, no. 2, hlm. 115–122, 2020, doi: 10.48144/jiks.v13i2.260.

N. C. Endriyatno, M. Walid, A. Prayoga, dan J. S. Davita, “FORMULASI GEL EKSTRAK DAUN BINAHONG ( Anredera cordifolia ( Ten .) Steenis ) DENGAN BASIS HPMC SERTA UJI PENYEMBUHAN LUKA,” Herbapharma, vol. 5, no. 1, hlm. 1–12, 2023.

A. Swastika NSP, Mufrod, dan Purwanto, “Antioxidant Activity Of Cream Dosage Form of Tomato Extract (Solanum lycopersicum L.),” Traditional Medicine Journal, vol. 18, no. 3, hlm. 2013, 2013.

M. Ardana, V. Aeyni, dan A. Ibrahim, “FORMULASI DAN OPTIMASI BASIS GEL HPMC (HIDROXY PROPYL METHYL CELLULOSE) DENGAN BERBAGAI VARIASI KONSENTRASI,” Journal of Tropical Pharmacy and Chemistry, vol. 3, no. 2, hlm. 101–108, 2015.




DOI: https://doi.org/10.37311/ijpe.v3i3.21186

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Nur Cholis Endriyatno

Creative Commons License
Indonesian Journal of Pharmaceutical Education is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.