Yellow Pumpkin Fruit Extract (Cucurbita moschata D) in Cream Preparation as a Facial Moisturizer
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
O. Pramiastuti, “Penetuan nilai SPF ( Sun Protection Factor ) ekstrak dan fraksi daun kecombrang ( Etlingera Elatior ) secara in vitro,†Journal of Pharmacy, vol. 8, no. 1, pp. 14–18, 2019.
F. Spada, T. M. Barnes, and K. A. Greive, “Skin hydration is significantly increased by a cream formulated to mimic the skin’s own natural moisturizing systems,†Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, vol. 11, pp. 491–497, 2018, doi: 10.2147/CCID.S177697.
D. Yulisa and S. L. Menaldi, “Perawatan Kulit Kering Pada Lansia,†Universitas Indonesia, vol. 11, p. 1, 2023.
S. M. Ayu, A. R. Erwiyani, and R. L. Vifta, “Pengaruh Formulasi Emulgel Buah Labu Kuning (Cucurbita maxima D.) Sebagai Pelembab Kulit,†Universitas Ngudi Waluyo, 2020.
A. R. Erwiyani, R. P. Rizky Wulandini, T. D. Zakinah, and I. Sunnah, “Formulasi dan Evaluasi Bedak Tabur Daging Labu Kuning (Cucurbita maxima D.),†Majalah Farmasetika, vol. 7, no. 4, p. 314, 2022, doi: 10.24198/mfarmasetika.v7i4.39149.
I. Sunnah, N. P. Dian, N. M. P. Desiari, and A. R. Erwiyani, “Ekstrak Labu Kuning (Cucurbita maxima D) Asal Desa Getasan Kabupaten Semarang Sebagai Krim Pelembab Kulit Dan Hair Tonic,†Sinov, vol. 4, no. 2, pp. 22–29, 2022.
R. Wulandari, E. Monica, and C. D. Yoedistira, “Formulasi Dan Uji Mutu Fisik Krim Anti Aging Yang Mengandung Ekstrak Labu Kuning (Cucurbita moschata Duch),†Sainsbertek Jurnal Ilmiah Sains & Teknologi, vol. 3, p. 1, 2022.
L. Mursyidah and A. R. Erwiyani, “Formulasi Dan Uji Spf Sediaan Krim Ekstrak Etanol 96 % Daging Buah Labu Kuning ( Cucurbita Maxima D . ) Formulation Cream 96 % Ethanol Extract Of Pumpkins Flesh ( Cucurbita Maxima D .),†Indonesian Journal of Pharmacy and Natural Product, vol. 01, no. 1, p. 10, 2021.
R. Tungadi, M. Sy. Pakaya, and P. W. D.as’ali, “Formulasi dan Evaluasi Stabilitas Fisik Sediaan Krim Senyawa Astaxanthin,†Indonesian Journal of Pharmaceutical Education, vol. 3, no. 1, Mar. 2023, doi: 10.37311/ijpe.v3i1.14612.
A. D. Oktavia, R. Desnita, and D. S. Anastasia, “Potensi Penggunaan Minyak Zaitun (Olive oil) Sebagai Pelembab,†Universitas Tanjungpura, 2021.
S. Masluhiya AF and H. R. Fidiastuti, “Efektivitas Natural Face Mask Dalam Meningkatkan Kelembaban Kulit Wajah,†Care : Jurnal Ilmiah Ilmu Kesehatan, vol. 7, no. 3, p. 138, 2019, doi: 10.33366/jc.v7i3.1389.
B. A. Dewi, T. S. Wardani, and N. Nurhayati, Fitokimia, 1st ed. Yogyakarta: Pustaka Mahardika, 2023.
N. A. Yusuf, B. Hardianti, and I. Dewi, “Formulasi dan Evaluasi Krim Liofilisat Buah Tomat (Solanum lycopersicum L) Sebagai peningkat Pelembab Pada Kulit (Formulation And Evaluation Of Tomato (Solanum lycopersicum L) Fruits Lyophilisate Cream For Increase Moisturizing In Skin),†Current Pharmaceutical Sciences, vol. 2, no. 1, pp. 2–7, 2018.
A. Ambardi, A. Musharianto, and A. Aminah, “Home of Management and Bussiness Journal,†Home of Management and Bussiness Journal, vol. 1, no. 2, pp. 60–70, 2022, doi: 10.26753/hombis.v1i2.850.
Sianturi, “Uji homogenitas sebagai syarat pengujian analisis,†Jurnal Pendidikan, Sains Sosial, dan Agama, vol. 8, no. 1, pp. 386–397, 2022, doi: 10.53565/pssa.v8i1.507.
A. R. Erwiyani, A. Sonia Cahyani, L. Mursyidah, I. Sunnah, and A. Pujistuti, “Formulasi dan Evaluasi Krim Tabir Surya Ekstrak Daging Labu Kuning (Cucurbita maxima),†Majalah Farmasetika, vol. 6, no. 5, p. 386, Dec. 2021, doi: 10.24198/mfarmasetika.v6i5.35969.
DOI: https://doi.org/10.37311/ijpe.v5i1.26842
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2025 Rizki Rahmah Fauzia, Rahma Nafi'ah, Hanum Widyaningsih

Indonesian Journal of Pharmaceutical Education is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.