Sosialisasi Penggunaan Kunyit Sebagai Bahan Uji Deteksi Borak Di Desa Padang Kuas

Zahara Indah, Syafryadin Syafryadin, M. Iqbal Liayong Pratama, Ramla Hartini Melo

Abstract


The socialization activity on using turmeric as a borax detector in Padang Kuas Village is significant because food safety is vital to maintaining the community's health and quality of life. This activity aims to increase public awareness and knowledge about the dangers of borax in food and teach the use of turmeric as a natural and safe borax detector. The activity method involves the delivery of comprehensive materials and the practice of testing borax using turmeric and is accompanied by a question-and-answer session and evaluation. This activity showed a significant increase in community knowledge about borax and awareness of its dangers, as well as an increase in the practice of testing borax with turmeric in their daily environment. The follow-up of this activity will involve periodic evaluations to monitor the effectiveness of the outreach program, ongoing assistance, and dissemination of information about using turmeric as a borax detector regularly to ensure continued awareness and community participation in maintaining food safety and creating a safer and healthier environment.


Keywords


Borax, Turmeric, Detection Tool, Public Awareness, Food Safety

Full Text:

PDF

References


Aseptianova, Afriansyah, D., & Astriani, M. (2011). Penyuluhan Bahan Makanan Yang Mengandung boraks di Kelurahan Kebun Bunga Kota Palembang. Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical, 44(8).

Astuti, E. D., & Nugroho, W. S. (2017). Kemampuan Reagen Curcumax Mendeteksi Boraks dalam Bakso yang Direbus. Jurnal Sain Veteriner, 35(1). https://doi.org/10.22146/jsv.29289

Erliyanti, N. K., Yoghaswara, R. R., & Saputro, E. A. (2021). Pendeteksian Kandungan Boraks pada Makanan yang Dijajakan di Desa Cangkarman Kabupaten Bangkalan Menggunakan Ekstrak Kunyit atau Ekstrak Bawang Merah. Jurnal ABDINUS : Jurnal Pengabdian Nusantara, 4(2). https://doi.org/10.29407/ja.v4i2.14278

Fitri, M. A., Rahkadima, Y. T., Dhaniswara, T. K., A’yuni, Q., & Febriati, A. (2018). Identifikasi makanan yang mengandung boraks dengan menggunakan kunyit di Desa Bulusidokare, Kecamatan Sidoarjo, Kabupaten Sidoarjo. Journal of Science and Social Development, 1(1).

Kementrian Kesehatan RI. (2012). Peraturan Menteri Kesehatan RI Nomor 033 tahun 2012 tentang Bahan Tambahan Pangan. Kementrian Kesehatan RI, Nomor. 033.

Muharrami, L. . dan Y. H. (2013). Kandungan Formalin Dan Boraks Pada Pangan Jajanan Di Kabupaten Bangkalan. Jurnal Rekayasa, 6(1).

Purwaningsih, Y. (2008). Ketahanan Pangan: Situasi, Permasalahan, Kebijakan, Dan Pemberdayaan Masyarakat. Jurnal Ekonomi Pembangunan: Kajian Masalah Ekonomi Dan Pembangunan, 9(1). https://doi.org/10.23917/jep.v9i1.1028

Rz, I. O., & Yandra, A. (2017). Preventif Aproach: Bahaya Borak Dan Cara Mengidentifikasi Makanan Yang Mengandung Borak. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1). https://doi.org/10.31849/dinamisia.v1i1.677

Surahmaida, S. (2022). Pelatihan Identifikasi Boraks Pada Makanan Menggunakan Kunyit Di Kecamatan Lontar Surabaya. Community Development Journal : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(3). https://doi.org/10.31004/cdj.v2i3.2164

Suseno, D. (2019). Analisis Kualitatif dan Kuantitatif Kandungan Boraks Pada Bakso Menggunakan Kertas Turmerik, FT – IR Spektrometer dan Spektrofotometer Uv -Vis. Indonesia Journal of Halal, 2(1). https://doi.org/10.14710/halal.v2i1.4968

Umar, C. B. P. (2022). Penyuluhan Mengenai Zat Berbahaya Boraks Pada Makanan Di Desa Waimital. Wikrama Parahita : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1). https://doi.org/10.30656/jpmwp.v5i2.2624

Utami, N., & Andriani, D. (2021). Analisis Kualitatif Boraks Pada Bakso Dengan Menggunakan Ekstrak Kunyit. Jurnal Pengabdian Masyarakat MIPA Dan Pendidikan MIPA, 48(2).




DOI: https://doi.org/10.37905/jardian.v1i1.21456

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Zahara Indah, Zahara Indah, Zahara Indah, Syafryadin Syafryadin, M. Iqbal Liayong Pratama, Syafryadin Syafryadin, Syafryadin Syafryadin, Ramla Hartini Melo, Ramla Hartini Melo, Ramla Hartini Melo

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.