Evaluasi Penggunaan Tepung Daun Cengkeh (Syzygium aromaticum) terhadap Kualitas Fisik Jagung Pecah setelah Penyimpanan
Abstract
The purpose of this research is to find out about the evaluation of using clove leaves powder with different percentages on the physical quality of corngrit that is being stored for two months. This research is done in the Feed Technology and Engineering Laboratory of the animal husbandry department, Faculty of Agriculture, Pattimura University in the period of September to November 2022. This research consists of 4 treatments and 4 repetition, P0 = 1500g corn grit + 0g clove leaves powder (0%); P1 = 1500g corn grit + 225g clove leaves powder (15%); P2 = 1500g corn grit + 450g clove leaves powder (30%); P3 = 1500g corn grit + 675g clove leaves powder (45%). The variables that are being observed in this research include weight, color, smell, lice, and fungus. The result of the research shows that the addition of 30% and 45% clove leaves powder in 1500g of corn grit gives better results to the physical quality of grit because they suppress lice infestation and fungus growth. The treatments also give distinct fragrant clove leaves, instead of the usual musty odor that appears on the corn grit that has been stored for 2 months.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Badan Pusat Statistik Indonesia. 2015. Luas Panen Produksi dan Produktivitas Jagung Menurut Provinsi. Jakarta.
Campbell, N.A., J.B. Reece dan L.G. Mitchell. 2002. Bilogi. Jilid 1. Edisi Kelima. Alih Bahasa: Wasmen. Jakarta : Penerbit Erlangga.
Dinas Peternakan Provinsi Jawa Timur. 2011. Jagung dan Perannya Sebagai Bahan Baku Pakan Ternak Unggas. http://disnak.jatimprov.go.id /web/beritautama/read/392/jagung-dan-perannya sebagai-bahan-baku-pakan-ternak-unggas-bag.1 - . Diakses pada tanggal 10 Mei 2022
Dita D. 2023. Update Harga Jagung Giling Untuk Pakan. http://harga.web.id.info-kandungan-gizi-dan-harga-jagung-giling-untuk-pakan.info .
Guenther, E. 1987. Minyak Atsiri Jilid 1”. UI-Press, Universitas Indonesia/Jakarta
Hasnani. S, P. Jamaluddin, F. Ratnawaty. 2019. Pengaruh Teknik Penyimpanan Terhadap Pengendalian Aflatoksin Jagung (Zea mays L) Selama Penyimpanan. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian Volume 5 :37-47 p-ISSN: 2476-8995 c- ISSN: 2614-7858
Huda, M., Rodhiansya dan D.S. Ningsih. 2018. Efektivitas Ektrak Bunga Cengkeh (Eugenia Aromatica) terhadap pertumbuhan bakteri Staphyloccus aureus. Jurnal Analisis Kesehatan, 7 (1), 710-716 DOI: 10.26630/jak.V
Indriarsih, M., I. Cahaya . dan Tashar. (2015). Pemanfaatan ekstrak daun cengkeh (Syzygium Aromaticum) sebagai repellent nabati dalam mengurangi jumlah lalat yg hinggap selama proses penjemuran ikan asin. https://www.neliti.com/publications/14426pemanfaatan-ekstrak-daun-cengkeh-syzigium-aromaticum-sebgai-repellent-nabati–
Kaul, J., K. Jain, D. Olakh. 2019. An Overview on Role of Yellow Maize in Food, Feed and Nutrition Security. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 8(02), 3037–3048 DOI https://doi.org/10.20546/ijcmas.2019.812.356
Marbun, F. G. I, R. Wiradimadja dan I. Hernaman. 2018. Pengaruh Lama Penyimpanan Terhadap Sifat Fisik Dedak Padi. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu 6(3): 163-166. DOI 10.23960/Jipt. v6i3.p163-166
Nio Song A dan Y. Banyo. 2011. Konsentrasi Klorofil Daun Sebagai Idikator Kekurangan Air Pada Tanaman. Jurnal Ilmiah Sains Vol. 11 No( 2) : 166-173 https://doi.org/10.35799/jis.11.2.2011.202
Norenza. E., T. Lestari, R. Apriyadi. 2019. Penetapan Dosis Tepung Daun Cengkeh untuk Mengendalikan Hama Gudang Kacang Hijau (Callosobruchus Maculatus Fabricius.) pada Suhu Penyimpanan yang Berbeda. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pertanian. Agro Agrosainstek, 3 (1) : 1-8 DOI : https://doi.Org/10.33019/agrosaintek.v3i3.31
Panikkai, S., R. Nurmalina, S. Mulatsih, H. Purwati. 2017. Analysis of National Corn Availability to Become Selfsufficiency Throught Dynamic Model Approachmen. Informatika Pertanian, 26 (1) : 41-48 DOI :10.21082/ip.v26n1.2017.p41-48
Rimbing.S.C., 2015. Keanekaragaman Jenis Serangga Hama Pasca Panen Pada Beberapa Makanan Ternak Di Kabupaten Bolaang Mongondow. ZOOFEC, 35(1).pp 164-177 DOI: https://doi.org/10.35792/zot.35.1.2015.7225
Saenong, S.M. 2016. Tumbuhan Indonesia Potensial Sebagai Insektisida Nabati Untuk Mengendalikan Hama Kumbang Bubuk Jagung (Sitophilus spp.). Jurnal Litbang Pertanian Vol. 35 No. 3 : 131-142 DOI: 10.21o82/jp3.v35n3.2016.p131-142
Suhendar U dan Sogandi. 2019. Identifikasi Senyawa Aktif Ektrak Daun Cengkeh (Syzygium aromaticum) Sebagai Inhibitor Streptococcus mutans. Jurnal Biologi, 12 (2). DOI: https://doi.org/10.15408/kauniyah.v2i2.12251
Sultana, F., H. Khatun , dan M.A. Ali. 2016. Use of potato as carbohydrate source in poultry ration. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 3(30): 1-7 doi https: doi.org/10.1186/s40538-016-008-5
Suryanto E. 2012. Fitokimia Antiosidan. Putra Media Nusantara: Surabaya
Suwandi, W. D. 2015. Aktivitas Antimikroba Ekstrak Etanol Daun Sirsak (Annona Muricata L) Terhadap Pascheria Ecoli, Staphylococcus Aureus dan Candita Albicans. Jurnal Ilmiah Farmako Bahari, Fakultas MIPA Garut. DOI 10.21580/wjc.v2i1.2669
Wiratno, Siswanto, Luluk, dan S. Suriati. 2011. Aktivitas beberapa jenis tanaman obat dan aromatik sebagai insektisida nabati untuk mengendalikan Diconocoris hawetti Dist (Hemiptera : Tingidae). J. Agrotechnology and Biotechnology 3(2): 122-128. DOI http://dx.doi.org/10. 21082/bullitro.v22n2.2011
DOI: https://doi.org/10.35900/jjas.v5i2.19037
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.