Analysis of Beef Cattle Fattening Business

Sri Yenny Pateda, Fahrul Ilham, Fauzan Zakaria, Haris Singgili

Abstract


The cattle fattening business in Limboto District is predominantly managed by farmers through farmer groups. These fattening groups are spread across several villages, including Hutabohu Village, where the Ilohelumo group operates. Beef cattle fattening is a viable strategy to enhance community income, as it involves specific inputs and produces outputs in the form of revenue and business profits (Abidin, 2012). This study employed a case study method, with the research location selected through purposive sampling based on the presence of a successful cattle fattening group. The selected location was Hutabohu Village in Limboto District, Gorontalo Regency. The respondents were selected using total sampling from the Ilohelumo group, consisting of 20 members. The analytical methods used included descriptive analysis, income analysis, Return on Revenue (ROR), Break Even Point (BEP), Return Cost Ratio (R/C), and Benefit Cost Ratio (B/C). The Ilohelumo cattle fattening group managed 20 heads of cattle with a total production cost of IDR 215,300,000, comprising both fixed and variable costs. The group generated a profit of IDR 118,223,112 per fattening period, or approximately IDR 5,911,155 per head per month. The business achieved an R/C ratio of 2.864 and a B/C ratio of 1.482, indicating that the beef cattle fattening enterprise is profitable and financially feasible.

Full Text:

PDF

References


Abidin, Z. 2012. Penggemukan Sapi Potong. Agromedia Pustaka, Jakarta

Budiraharjo, K., M.Handayani dan G. Sanyoto. 2011. Analisis Profitabilitas Usaha Penggemukkan Sapi Potong di Kecamatan Gunungpati Kota Semarang. Mediagro 7 (1) : 1-9

Daniel, M, 2014. Pengantar Ekonomi Pertania Untuk Perencanaan. Universitas Indonesia Press. Jakarta

Deasy H. 2017. Analisis Tingkat Keuntungan Usaha Penggemukan Sapi Potong Rakyat Di Kab Wonogiri Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu 5(2): 33 – 39.

Ekowati, Titin, et al. (2014). Usahatani Agribisnis, Fakultas Peternakan dan

Pertanian Universitas Diponegoro, Semarang

Ernawan, M. et.al. (2016). Analisis Pendapatan Usaha Peternakan Sapi Perah Laktasi (Studi Kasus Di Desa Minggirsari Kecamatan Kanigoro Kabupaten Blitar). 10(2), 25–40

Febrianti, R., & Kusmiati, A. (2022). Komparasi Produksi dan Pendapatan Usahatani Jagung Hibrida dan Non Hibrida di Kecamatan Tempurejo Kabupaten Jember. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis (JEPA), 6(1), 39–50

Halim, Abdul. 2013. Sistem Pengendalian Manajemen. Unit Penerbit dan Percetakan Akademi Manajemen Perusahaan YKPN

Hansen dan Mowen. 2009. Akuntansi Manajerial. Buku 1 edisi 8. Jakarta: Salemba Empat.

Harono..B. 2016. Prinsi Analisis Ekonomi Teori dan Aplikasi Bidang Peternakan.Universitas Brawijaya Press.

Indrayani 2012. Analisis Efisiensi Teknis Usaha Penggemukan Sapi Potong di Kabupaten Agam. Jurnal Peternakan Indonesia.14 (1): 286-299

Krisna, R dan Manshur. 2006. Tingkat kepemilikan dan biaya usaha dengan pendapatan peternak sapi potong di Kabupaten Sukabumi Provinsi Jawa Barat(Studi Korelasi). Jurnal Aplikasi Manajemen. 12 (2) : 295-305

Nurmalina., Sarianti. A.Karyadi.2010. Studi Kelayakan Bisnis. Departemen Agribisnis FEM IPB Bogor

Ross, S. Westerfield. R. D. And B. D. Jordan. 2008. Corporate Finance Fundamentals. (8th ed.). McGraw-Hill

Sahala, J., R. Widiati., dan E. Baliarti. 2016. Analisis kelayakan finansial usaha penggemukan Sapi Simmental Peranakan Ongole dan faktor-faktor yang berpengaruh terhadap jumlah kepemilikan pada peternakan rakyat di Kabupaten Karanganyar. Buletin Peternakan.40 (1):75-82

Sandi, S, M Desiarni, dan Asmak. 2018. Manajemen Pakan Ternak Sapi Potong di Peternakan Rakyat di Desa Sejaro Sakti Kecamatan Indralaya Kabupaten Ogan Ilir. Jurnal Peternakan Sriwijaya. 7(1):21-29

Soekardono. 2009. Ekonomi Agribisnis Peternakan, Teori dan Aplikasinya.

Penerbit Akademika Pressindo, Jakarta.

Soekartawi, 2013.Analisis Usaha Tani.Universitas Indonesia Press. Jakarta.

Siregar, S. B. 2013. Bisnis Penggemukan Sapi Edisi Revisi. Jakarta: Penebar

SwadayaSoekardono. 2009. Ekonomi Agribisnis Peternakan Teori dan Aplikasinya. Jakarta (ID): CV. Akademika Pressindo

Syaddad, H. N. (2017) „Rancang Bangun Digital Archiving Di Perguruan Tinggi Menggunakan Metode Prototype Model Studi Kasus: Universitas Suryakancana‟, Media Jurnal Informatika, 9(1), Pp. 49–57.

Sudarmono, A. S., & Sugeng, Y. B. 2016. Panduan Beternak Sapi Potong. Jakarta: Penebar Swadaya

Sudiyono, A. 2004. Pemasaran Pertanian. Edisi Kedua. UMM Press.Malang.

Sunyoto (2014). Studi Kelayakan Binis. Yogyakarta: CAPS (Center of Academic Publishing service

Susanti, Y, DS Priyarsono, dan S Mulatsih. 2014. Pengembangan Peternakan Sapi Potong untuk Peningkatan Perekonomian Provinsi Jawa Tengah: Suatu Pendekatan Perencanaan Wilayah. Jurnal Agribisnis Indonesia.2(2):177-190

Tri, Ariani, Utari. 2015. Analisis Kelayakan Usaha Ternak Sapi Potong Pada Berbagai Skala Kepemilikan Di Desa SamangkiKecamatan Simbang Maros. Universitas Hasanuddin. Makassar




DOI: https://doi.org/10.35900/jjas.v7i2.31201

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License. Powered by  Public Knowledge Project OJS