PENGGUNAAN TEPUNG JEROAN IKAN CAKALANG TERHADAP PRODUKSI TELUR BURUNG PUYUH (Coturnix-coturnix japonica)

Andrian Nusi, Srisukmawati Zainudin, Fahria Datau

Abstract


The purpose of the study was to determine the effect of giving skipjack viscera flour as a substitute for fish meal in the ration on the production of quail eggs. This research was conducted in September-October 2020, in Boidu Village, North Bulango District, Bone Bolango Regency, Gorontalo Province. The study used a completely randomized design (CRD) with 5 treatments and 4 replications. A total of 160 quails aged 47 days. The results showed that the provision of skipjack offal flour as a substitute for fish meal in the ration did not have a significant effect (P>0.05) on the observed variables. Skipjack viscera flour can be used in quail rations as much as 12% in the ration.

 

 


Keywords


Egg production, Quail, Skipjack viscera,

Full Text:

PDF

References


Achmanu, Muharlien dan Salaby. 2011. Pengaruh lantai kandang (rapat dan renggang) dan imbangan jantan betina terhadap konsumsi pakan, bobot telur, konversi pakan dan tebal kerabang pada burung puyuh. J. Ternak Tropika. 12(2):1-14.

Akbar, M. dan M, E. Hari. 2017. Pengaruh Pemberian Sari Kunyit (curcuma longa L) dan Temulawak (curcumaxanthorriza roxb) dalam Air Minum Terhadap Performa Burung Puyuh Jantan. Jurnal Fillia Cendekia. 2(2):8-16

Ali, L., Gubali, S. I., & Saleh, E. J. (2019). PENAMPILAN PRODUKSI TELUR BURUNG PUYUH PADA TINGKAT KEPADATAN KANDANG YANG BERBEDa. Jambura Journal of Animal Science, 2(1). https://doi.org/10.35900/jjas.v2i1.2346

Dako, S., Laya, N. K., Ilham, F., & Yusuf, F. M. (2019). Manajemen pembibitan Ternak (Vol. 1). CV. ATHRA SAMUDRA

Ismail, Y., Syahruddin, S., & Zainudin, S. (2021). PERFORMA AYAM KAMPUNG SUPER YANG DIBERI TEPUNG USUS AYAM SEBAGAI SUBTITUSI TEPUNG IKAN. Jambura Journal of Animal Science, 3(2), 120-128.

Moyiu, F. (2020). SIFAT KUANTITATIF BURUNG WERIS (GALLIRALLUS PHILIPPENSIS) JANTAN DAN BETINA. Jambura Journal of Animal Science, 2(2), 54–61. https://doi.org/10.35900/jjas.v2i2.2222

Nuraini, Sabrina dan S.A. Latif. 2012. Penampilan dan kualitas telur puyuh yang diberi pakan mengandung produk fermentasi dengan Neurospora crassa. Jurnal Peternakan Indonesia 14 (2),Juni 2012. ISSN 1907-1760

Pakaya, S. A., & Zainudin, S. (2019). PERFORMA AYAM KAMPUNG SUPER YANG DI BERI LEVEL PENAMBAHAN TEPUNG KULIT KAKAO (Theobroma cacao, L.) FERMENTASI DALAM RANSUM. Jambura Journal of Animal Science, 1(2). https://doi.org/10.35900/jjas.v1i2.2603

Puspita. R. D. (2008). Usulan Perancangan Perbaikan Dengan Metode Six Sigma Untuk Peningkatan Kualitas Produk Sarung “Gajah Duduk” di PT Pismatex Textile Industry. Tugas Akhir S1 Teknik Industri Institut Teknologi Telkom, Bandung

Setiawan D. 2012. Performa Produksi Burung Puyuh (Coturnix coturnix japonica) pada Perbandingan Jantan dan Betina yang Berbeda. skripsi. Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor

Sudaryani, Titik, Santosa H .2006. Pembibitan Ayam Ras. PT. Penebar Swadaya, Jakarta

Sudrajat D, Kardaya D, Dihansih E, Puteri SFS. 2014. Performa produksi telur burung puyuh yang diberi ransum mengandung kromium organik. JITV 19(4): 257-262

Sulaiman, A., Rahmatullah, S.N. 2011. Karakteristik Eksterior, Produksi dan Kualitas Telur Itik Alabio (Anas plathynchos Borneo)di Sentra Peternakan Itik Kalimantan Selatan. Fakultas Pertanian Universitas Lambung Mangkurat. Kalimantan Selatan

Dauhi, Taufik, Srisukmawati Zainudin, and Syukri I. Gubali. "Penampilan Burung Puyuh (Coturnix-coturnix japonica) yang diberi Tepung Jeroan Ikan Cakalang sebagai Pengganti Tepung Ikan." Jambura Journal of Animal Science 3.2 (2021): 105-112.

Triyanto. 2007. Performa Produksi Burung Puyuh (Coturnix-coturnix Japonica) Periode Produksi Umur 6-13 Minggu. Skripsi. Fakulats Peternakan Institute Pertanian Bogor

Widya p. 2017. Nutrisi dan Menejemen pakan burung puyuh. Airlangga university press. Surabaya.




DOI: https://doi.org/10.35900/jjas.v4i1.9835

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.