Edukasi Zat Aditif Makanan dan Jajanan Sehat Pada Pelajar

Haris Muzakir, Chica Riska Ashari, Endang Listiowaty

Abstract


The food sold in the market contains many unhealthy additives, such as preservatives, artificial colourings, and sweeteners. Consuming healthy snacks can provide numerous health benefits to students. Healthy snacks made from natural ingredients without harmful additives can provide adequate nutritional intake, improve energy levels, and enhance concentration during the study. The educational goal was to enhance the understanding of food additives and healthy snacks among the students of SMK 2 Muhammadiyah Jakarta. The implementation method of community engagement includes identifying issues related to unhealthy food, conducting a pre-test to assess initial knowledge, providing education and training to students, conducting a post-test to measure knowledge improvement, and evaluating and analysing data to enhance future programs. The pre-test was conducted before the activities to measure the knowledge, behaviour, or skills of the students regarding healthy food and food additives. The post-test was conducted after the completion of activities to measure the increase in students’ knowledge, behaviour, or skills after receiving education and training. Community engagement activities in SMK 2 Muhammadiyah can enhance student awareness of the importance of choosing healthy snacks and avoiding harmful additives.


Keywords


Food; Additives; Healthy Snacks

Full Text:

PDF

References


Akbar, H., Alexander, N., Paundanan, M., & Agustin. (2021). Hubungan Pengetahuan dengan Sikap Orang Tua dalam Memilih Jajanan Sehat pada Siswa di SDN 1 Upai Kecamatan Kotamobagu Utara. PROMOTIF: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 11(1), 24–29.

Dewi, R. K. (2014). Diabetes Bukan Untuk Ditakuti (1st ed.). Jakarta, Indonesia: Fmedia. ISBN 979-006-497-7.

Emilia, I., Setiawan, A. A., Putri, Y. P., Marmaini, M., Rosanti, D., Warsari, D., Eddy, S., Rizal, S., Novianti, D., Mutiara, D., & Haziza, N. (2020). Pengenalan Zat Aditif pada Makanan dan Dampaknya Terhadap Kesehatan di SMA Negeri I Belimbing Muara Enim Provinsi Sumatera Selatan. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 26(2), 65. https://doi.org/10.24114/jpkm.v26i2.15510

Hafiza, D., Utami, A., Niriyah, S., Studi Keperawatan, P., Hang Tuah Pekanbaru Corresponding Author, Stik., & Hang Tuah, Stik. (2020). Hubungan Kebiasaan Makan dengan Status Gizi pada Remaja SMP YLPI Pekanbaru. Jurnal Medika Hutama, 02(1), 332–342.

Hersila, N., Yeni, R., Maisari, S., & Fevria Biologi, R. (2022). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kebiasaan Makan Anak Usia Dini: Literatur Review. Prosiding SEMNAS BIO 2022.

Lestari, M. F. (2020). Edukasi Zat Aditif pada Jajanan Sekolah dari Perspektif Kesehatan. Prosiding PKM-CSR, 3, 2655–3570.

Mardin, H., Mamu, H. D., Usman, N. F., Mustaqimah, N., & Pagalla, D. B. (2022). Pengenalan Zat Aditif dan Adiktif yang Berbahaya Bagi Kesehatan di Lingkungan MTs. Negeri 2 Kabupaten Gorontalo. Lamahu: Jurnal Pengabdian Masyarakat Terintegrasi, 1(2), 58–66. https://doi.org/10.34312/ljpmt.v1i2.15466

Naully, P. G., & Mathilda, F. (2018). Pencegahan Penyakit Akibat Jajanan Sekolah dengan Edukasi Kesehatan dan Undang-Undang Perlindungan Konsumen. GEMASSIKA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2).

Nur, H., Yumiati, Y., Sovia Elita, S., Horizon, T., & Hajia Putra, K. (2022). Analisis Keamanan Pangan dan Deteksi Bahan Pengawet pada Jajanan Siswa di SMKN 4 Kota Bengkulu. Jurnal Dehasen Mengabdi, 1(1), 17–22.

Rahmatunisa, R., Kurniasari, R., & Andriani, E. (2019). Gerakan Masyarakat Hidup Sehat (Germas) “Ayo Makan Buah dan Sayur” pada Siswa SMAN 1 Telukjambe Timur Karawang. JURNAL CEMERLANG : Pengabdian Pada Masyarakat, 2(1), 13–23. https://doi.org/10.31540/jpm.v2i1.597

Rizal, A., & Jalpi, A. (2017). Peningkatan Pengetahuan Siswa dalam Memilih Jajanan Makanan di Lembaga Pendidikan Permata Jannati Kota Banjarmasin Tahun 2016. Jurnal Al-Ikhlas, 2(2), 49–55.

Salsabilla, S. (2017). Hubungan Pengetahuan Gizi dengan Sikap Mengkonsumsi Makanan Sehat Siswa SMK. KELUARGA: Jurnal Ilmiah Pendidikan Kesejahteraan Keluarga, 3(1).

Sumarni, N., Rosidin, U., & Sumarna, U. (2020). Penguatan Kapasitas Siswa SD Jati III Tarogong dalam Upaya Meningkatkan Kewaspadaan pada Jajanan Tidak Sehat. Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 289. https://doi.org/10.24198/kumawula.v3i2.28026

Syaiful, A. (2023). Peran Mahasiswa sebagai Agen Perubahan di Masyarakat. Journal of Instructional and Development Researches, 3(1), 29–34. https://doi.org/10.53621/jider.v3i1.102

Wahyuningsih, N., Martiningsih, S. T., & Supriyanto, A. (2021). Makanan Sehat dan Bergizi Bagi Tubuh (1st ed.). Daerah Istimewa Yogyakarta, Indonesia: KMedia. ISBN 623316205X.




DOI: https://doi.org/10.34312/ljpmt.v2i2.19692

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2023 Haris Muzakir

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.