Pelatihan Dan Pengembangan Resep Produk Minuman Jeruk Instan Guna Meningkatkan Perekonomian Masyarakat
Abstract
Kucur Village is a tangerine producer in Malang Regency. However, people still sell it in fresh fruit form; besides that, the pest of fruit flies is also a scourge for farmers, and the absorption capacity in the market for fresh fruit is still relatively lower than the products produced. Processing oranges into secondary products can be a solution for farmers by processing tangerines. Ma Chung University's service aims to develop recipes for making instant powder drinks from tangerines to increase the tangerines' economic value. The method used is recipe development in the laboratory, which is practised in Kucur Village to find which recipe is most suitable and produce products for sale. The results of this service and the Kucur village community produced a recipe suitable for sale as an instant powder drink. The recipe for this instant powder drink contains an infusion of lemongrass stems, ginger, bay leaves, and lime.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Badan Pusat Statistik. (2020). Produksi Buah-buahan Menurut Jenis dan Kecamatan Di Kabupaten Malang. Retrieved from https://malangkab.bps.go.id/statictable/2018/10/29/733/produksi-buah-buahan-menurut-jenis-dan-kecamatan-di-kabupaten-malang-kw-2018--2019.html
Eryanti, D. (2023). Pembuatan Minuman Instan Serbuk Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Dengan Variasi Maltodekstrin Dan Suhu Pengeringan Sebagai Sumber Antioksidan. Politeknik Negeri Jember.
Hidayati, L., Devi, M., Wahyuni, W., Rahmawati, M. I., Hazawen, I. W., & Untari, R. D. (2021). Pelatihan Pengolahan Minuman Bubuk Instan Buah-Buah Bagi Kelompok PKK Kecamatan Tajinan Kabupaten Malang. In Prosiding Seminar Nasional LPPM UMP (Vol. 2, pp. 523–526).
Ifada, I. I., Suslinawati, Zuraida, A., & Samudera, R. (2020). Pemberdayaan Wanita Tani dengan Inovasi Pengolahan Produk Berbahan Baku Jeruk Siam Banjar. Prosiding Hasil-Hasil Pengabdian Kepada Masyarakat Tahun 2020 Dosen-Dosen Universitas Islam Kalimantan, 274–280.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 28 Tahun 2019 Tentang Angka Kecukupan Gizi Yang Dianjurkan Untuk Masyarakat Indonesia, Pub. L. No. 28, 1 (2019).
Lukviana, D. L., Raihan, N. D., Putri, L. A., Kusuma, F. D., Daima, A. S., Syaltha, P. C. N., … Rahmadewi, Y. M. (2022). Peningkatan Pengetahuan Dan Keterampilan Kelompok Kelompok PKK di Kelurahan Pengkok Gunung Kidul Dalam Pengolahan Jahe Menjadi Minuman Instan. Indonesia Berdaya, 4(1), 273–280. doi:10.47679/ib.2023409
Mezra, R. (2016). Pengaruh Penambahan Maltodekstrin Terhadap Karakteristik Minuman Serbuk Instan Daun Salam (Syzygium polyanthum). Universitas Andalas.
Monica, E., Setiyawan, M., & Afthoni, M. H. (2023). Optimasi Pembuatan serbuk instan dari buah jeruk keprok (Citri reticulata) dengan metode kristalisasi. Sainsbertek Jurnal Ilmiah Sains & Teknologi, 3(2), 85–92.
Permata, D. A., & Sayuti, K. (2016). Pembuatan minuman serbuk instan dari berbagai bagian tanaman meniran (Phyllanthus niruri). Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 20(1), 44–49.
Petrus, E. N. (2018). Uji Aktivitas Antioksidan Air Perasaan Buah Jeruk Keprok Soe (Citrus nobilis L.) Dengan Metode DPPH (1, 1-Diphenyil-2-Picrylhydrazyl). Poltekkes Kemenkes Kupang.
Rollando, R., Monica, E., Aftoni, M. H., Santoso, E., Amalia, E. A., & Suryandharu, T. (2022). Pengembangan Produk Kopi Fermentasi pada Kelompok Tani Kopi Desa Kucur Malang. GERVASI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 338–348.
Rosita, S., Titinifita, A., & Kartika, S. (2021). Strategi Hilirisasi Produk Dalam Mengatasi Produksi Yang Berlimpah Untuk Tanaman Jeruk Di Kecamatan Bukit Kerman , Kabupaten Kerinci. Jurnal Karya Abdi, 5(2020), 310–316.
RPJM. RPJM Desa Kucur Tahun 2015-2019 (2019).
Saputri, C. R. A. (2019). Inovasi Pembuatan Minuman Instan Kopi Jahe Merah (Gingger Coffee). Universitas Sebelas Maret.
Sukmawati, W., & Sunaryo, H. (2021). Pendampingan Perizinan Produk Industri Rumah Tangga (PIRT) Minuman Serbuk Jahe Instan. E-DIMAS: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 12(3), 401–406.
Utami, N. P., Sasongko, H., Salamah, Z., & Purbosari, P. P. (2023). Peningkatan Nilai Ekonomi Temulawak Melalui Pelatihan Pembuatan Minuman Instan. Reswara: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 492–499.
Vanessa, R. (2014). Pemanfaatan Minuman Serbuk Instan Kayu Manis (Cinnamomum burmanii Bi.) untuk Menurunkan Kadar Kolesterol Total Darah Tikus Putih (Rattus norvegicus). Jurnal Biologi, 1–14.
Zahra, C. C. (2023). Pengaruh penambahan maltodextrin terhadap karakterstik minuman serbuk mangga instan dengan metode foam mat drying. Universitas Lampung.
DOI: https://doi.org/10.37905/ljpmt.v3i1.24444
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 dhanang prawira nugraha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.