SKRINING FITOKIMIA DAN UJI AKTIVITAS ANTIOKSIDAN JANTUNG PISANG GOROHO (Musa acuminafe L.) DENGAN METODE 1,1-DIPHENYL-2-PICRYLHIDRAZYL (DPPH)

Dr. Widysusanti abdulkadir S.Si.,M.Si.,Apt, Dr. Apt. Hamsidar Hasan S.Si.,M.Si, ading ading alamsyah

Abstract


Goroho banana (Musa acuminafe L.) has its own characteristics and is one of the local varieties of banana that is not widely known to people outside North Sulawesi. In addition, it is commonly used as an antioxidant. Antioxidants are substances that can improve the function of layers of blood vessels, inhibit blood platelet aggregation where it can stimulate the production of Nitric Oxide, which causes the relaxation of blood vessels and can reduce the sensitivity of Low-Density Lipoprotein (LDL) to the effects of free radicals. Therefore, this research aims to determine the chemical content and antioxidant activity of Goroho Banana (Musa acuminafe L.) by using DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) method. Besides, the extraction of samples is carried out by employing extraction graded with n-hexane, chloroform, ethyl acetate, and ethanol solvents. Findings reveal that Goroho banana (Musa acuminafe L.) peel extract contains Alkaloid and Flavonoid compounds. Meanwhile, the value of antioxidant activity indicates that the IC50 value for n-hexane, chloroform, ethyl acetate, and ethanol extracts are 6.38, 5.48, 5.11, 4.19 ug/ml, respectively. In conclusion, the IC50 value discloses that the antioxidant activity is in a strong category.

Keywords


Musa acuminafe.L, Antioxidant, DPPH, IC50

Full Text:

PDF

References


Amelia, P. (2011). Isolasi, elusidasi struktur dan uji aktivitas antioksidan senyawa kimia dari daun Garcinia benthami Pierre. Tesis Universitas Indonesia. (Online). (23 Oktober 2012, 10:45).

Asni, A & Dewi, Y. 2010. Etnofarmakologi Tumbuhan Obat Pada Etnis Bugis Untuk Pengobatan Gangguan Saluran Cerna Dan Identifikasi Farmakognostiknya. Prosiding Seminar Nasional “Eight Star PerformancePharmacist”. Yogyakarta.

Athiroh N, Permatasari N, Sargowo D, Widodo MA. (2013) Antioxidative and blood pressure-lowering effects of Scurrula atropurpurea on deoxycorticosterone acetateesalt hypertensive rats. Biomarkers Genomic Med. 2014.

Ditjen POM. (2000). Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat. Cetakan Pertama. Jakarta: Departemen Kesehatan RI.

Kurniati Ruth Indah. 2013. Uji Aktivitas Antioksidan Fraksi Etanol Daun Buas-buas (premna cordifolia linn.) dengan Metode DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil). Universitas Tanjungpura:Pontianak.

Mardina, P. Pengaruh Kecepatan Putar Pengaduk dan Waktu Operasi pada Ekstraksi Tannin dari Mahkota Dewa. Jurnal Kimia. 2011; 5(2): 125-132

Markham, K.R., 1988. Cara Mengidentifikasi Flavonoid, diterjemahkan oleh Kosasih Padmawinata, 15, Penerbit ITB: Bandung.

Randy Tampa’I (2019), Penghambatan Reaksi Maillard dari Ekstrak Buah Pisang Goroho Putih (Musa acuminata Colla) Sebagai Pencegahan Diabetes Mellitus. Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Trinita, Manado

Salamah, N. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Daun Kelengkeng (Euphoria longan (L) Steud.) dengan Metode Penangkapan Radikal 2,2’- Difenil-1-Pikrilhidrazil. Pharmaciana. 2015; 5(1): 25-34.

Siti Maria Ulfa. 2016. Identifikasi dan Uji Aktivitas Senyawa Antioksidan dalam Bekatul dengan Menggunakan Variasi Pelarut. Malang: Universitas Islam Negeri (UIN) Maulana Malik Ibrahim.

Sumardika, I.W., dan Jawi, I.M., 2012, Ekstrak Air Daun Ubi Jalar Ungu Memperbaiki Profil Lipid dan Meningkatkan Kadar SOD Darah Tikus yang diberi Makanan Tinggi Kolesterol, Medicina, 43(2).

Ulfah Sonia. 2016. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Rambutan (Nephelium lappaceum) dengan Metode DPPH. UIN Hidayatullah Jakarta. Jakarta.

Vitasari, E W. 2013. Antihiperlipidemia Ekstrak Etanol Batang Kayu Kuning (Arcangelisia flafa (L.) Merr.) Terhadap Tius Putih Galur Wistar Yang Diinduksi Pakan Tinggi Lemak. Skripsi. Sekolah Tinggi Ilmu Farmasi Yayasan Farmasi”: Semarang

Youssef, M. M. (2015). Methods for Determining the Antioxidant Activity : A Review Methods for Determining the Antioxidant Activity

Zuhra, C.F., Tarigan, J. & Sihotang,H. 2008. Aktivitas Antioksidan Senyawa Flavonoid dari Daun Katuk (Sauropus androgumus (L) Merr.). Jurnal Biologi Sumatera. ISSN :1907-5537.3(1) :7-10




DOI: https://doi.org/10.37311/ijpe.v1i3.11371

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Dr. Widysusanti abdulkadir S.Si.,M.Si.,Apt, Dr. Apt. Hamsidar Hasan S.Si.,M.Si, ading ading alamsyah

Creative Commons License
Indonesian Journal of Pharmaceutical Education is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.