Identifikasi Natrium Siklamat dan Karakterisasi Bobot Jenis Pada Sampel Minuman Jajanan yang Dijual di Kota Pontianak

Andi Andi, Hadi Kurniawan, Fajar Nugraha

Abstract


Food additives are materials that are added in the food and beverages which has function to influence the quality and form of the food. Sodium cyclamate is one of a food additives that commonly used as a sweeteners in beverages, but the excessive and continuous use can cause dangerous effects to the body. The purpose in this study are to identify sodium cyclamate content qualitatively and to determine the density characteristics of the beverages that are sold in the Pontianak city. The method that are used in this reseacrh is descriptive non-experimental using 5 samples of beverages that are sold in the Pontianak City with purposive sampling technique. Identification of sodium cyclamate in beverages samples is carried out qualitatively using HCl, BaCl2, and NaNO2. Samples which positively contain sodium cyclamate will make white precipitate after the reaction. Characterization of the density of beverages samples is carried out using a pycnometer. The qualitative test result in this research indicate that there are 3 out of 5 samples positive containing sodium cyclamate which is samples of beverages C, D, and E. Density result in sample of beverages C, D, and E respectively are 1,0073 g/mL, 1,0075 g/mL dan 1,0086 g/mL.


Keywords


Sodium cyclamate; Beverages; Identification of sodium cyclamate; Density

Full Text:

PDF

References


Cahyadi W. Analisis dan Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Kedua. Jakarta: Bumi Aksara; 2009 p.

Jamil, Azhar, Yusuf Sabilu SM. Gambaran Pengetahuan, Sikap, Tindakan Dan Identifikasi Kandungan Pemanis Buatan Siklamat Pada Pedagang Jajanan Es Di Kecamatan Kadia Kota Kendari. Kemamp Koneksi Mat (Tinjauan Terhadap Pendekatan Pembelajaran Savi). 2019;53(9):1689–99.

Murdiati A. Panduan Penyiapan Pangan Sehat Untuk Semua. Kedua. Jakarta: Kencana Prenada Media Group; 2013.

Nurlailah N, Alma NA, Oktiyani N. Analisis Kadar Siklamat pada Es Krim di Kota Banjarbaru. Med Lab Technol J. 2017;3(1):1.

BPOM RI. Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat Dan Makanan Republik Indonesia Nomor 4 Tahun 2014 Tentang Batas Maksimum Penggunaan Bahan Bahan Tambahan Pangan Pemanis. Jakarta: BPOM RI; 2014.

BSN. SNI 01-2893-1995 Cara Uji Pemanis Buatan. Jakarta: BSN; 1995.

Musiam S, Hamidah M, Kumalasari E. Penetapan Kadar Siklamat Dalam Sirup Merah Yang Dijual Di Banjarmasin Utara Determination of Cyclamate Content in Red Syrup Which Sold in Banjarmasin Utara. J Ilm Ibnu Sina. 2016;1(1):19–25.

Kristian J, Zain S, Nurjanah S, Widyasanti A, Putri SH. Pengaruh Lama Ekstraksi Terhadap Rendemen Dan Mutu Minyak Bunga Melati Putih Menggunakan Metode Ekstraksi Pelarut Menguap (Solvent Extraction). J Teknotan. 2016;10(2):34–43.

Iskandar B, Lukman A, Tartilla R, Dwi Condro Surboyo M, Leny L. Formulasi, Karakterisasi Dan Uji Stabilitas Mikroemulsi Minyak Nilam (Pogostemon cablin Benth.). J Ilm Ibnu Sina Ilmu Farm dan Kesehatan. 2021;6(2):282–91.

Fickri DZ. Formulasi Dan Uji Stabilitas Sediaan Sirup Anti Alergi Dengan Bahan Aktif Chlorpheniramin Maleat. J Pharaceutical Care.2018;1(1):54-64.

Ramadhani N, Herlina H, Utama AJF. Penetapan Kadar Natrium Siklamat Pada Minuman Ringan Kemasan Dengan Menggunakan Metode Spektrofotometri UV. J Mandala Pharmacon Indonesia. 2018;4(1):7–12.

Adriani A, Aidil M. Identifikasi Kualitatif dan Kuantitatif Natrium Siklamat Pada Nagasari Bireuen secara Gravimetri. J Sains Kesehatan Darussalam. 2021;1(1):24–8.

Rina, Karimuna Ansarullah. Analisis Kandungan Zat Pemanis Sakarin dan Siklamat Pada Jajanan Es Campur Yang Beredar Di Sekolah Dasar Dalam Mendukung keamanan Pangan dan Perlindungan Siswa Di Kota Kendari. J Sains dan Teknologi pangan. 2019;4(6):2673–80.

Devitria R, Sepriyani H. Identifikasi Natrium Siklamat Pada Minuman Sirup Yang Dijual Dilima SD Kecamatan Sukajadi Di Pekanbaru. J Anal Kesehat Klin Sains [Internet]. 2018;6(1):1–7.

Melinda L, Kurniawan D, Pramaningsih V. Identifikasi Pemanis Buatan (Siklamat) pada Penjual Minuman Es Teh Keliling di Sekolah Dasar Kelurahan Melayu Kecamatan Tenggarong. Environ Occup Heal Saf J. 2022;3(1):21–8.

Suhendy H, Wulan LN, Laili N, Keahlian DHK, Farmasi B. Pengaruh Bobot Jenis Terhadap Kandungan Total Flavonoid Dan Fenol Ekstrak Etil Asetat Umbi Ubi Jalar Ungu-Ungu (Ipomoea batatas L.). J Pharmacopolium. 2022;5(1):18–24.

Jayadi L, Hernaningsih M. Analisis Kandungan Pemanis Buatan Siklamat Pada Sirup Yang Beredar Dipasar Besar Malang Secara Kuantitatif Menggunakan Metode Spektrofotometri Uv-Vis. J Ris Kefarmasian Indones. 2021;3(3):199–210.

Manoppo T, Sudewi S, Wewengkang DS. Analisis Pemanis Natrium Siklamat Pada Minuman Jajanan Yang Dijual Di Daerah Sekitar Kampus Universitas Sam Ratulangi Manado. Pharmacon. 2019;8(2):488.




DOI: https://doi.org/10.37311/ijpe.v3i1.18877

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Andi - -

Creative Commons License
Indonesian Journal of Pharmaceutical Education is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.