UJI PERFORMA AYAM KAMPUNG UNGGUL BALITNAK MENGGUNAKAN FORMULA PAKAN LUMPUR SAWIT TERFERMENTASI

Cindra Hubulo, Ellen J Saleh, Sri Suryaningsih Djunu

Abstract


The purpose of this study was to determine the performance of Kampung Unggul Balitnak (KUB) chicken fed palm mud fermented feed. Completely Randomized Design (CRD) was used in this study, with five treatments (5) and four replications (4). Each replication was placed 6 chickens aged 7 days. The results showed that the use of fermented palm sludge had no significant effect on feed consumption, body weight gain, and feed conversion value of KUB chickens. The use of fermented palm oil sludge in feed gives a good value to the performance of Kampung Unggul Balitnak (KUB) chickens.


Keywords


Chicken Kampung; Fermentation, Palm Sludge

Full Text:

PDF

References


Akbar, M. dan M, E. Hari. 2017. Pengaruh Pemberian Sari Kunyit (curcuma longa L) dan Temulawak (curcumaxanthorriza roxb) dalam Air Minum Terhadap Performa Burung Puyuh Jantan. Jurnal Fillia Cendekia. 2(2):8-16

Allama, H., Sofyan, O., Widodo, E., dan Prayogi, H.S. 2012. Pengaruh penggunaan tepung ulat kandang (Alphitobius diaperinus) dalam pakan terhadap penampilan produksi ayam pedaging. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 22(3), 1-8.

Andriyanto, A. S. Satyaningtijas, R. Yufiadri, R. Wulandari, V. M. Darwin dan S. N. A. Siburian. 2015. Performan dan kecernaan pakan ayam broiler yang diberi hormon testosteron dengan dosis bertingkat. J. Acta Veterinaria Indonesiana. 3 (1): 29-37.

Dunggio, A., Datau, F., Dako, S., & Handayani, S. The Carcass Evaluation of Super Native chicken That Giving Tumeric Flour (Curcuma domestica Val.). AgriSains, 22(1), 11-16.

Djunu, S. S., Chuzaemi, S., Djunaidi, I. H., & Natsir, M. H. (2021). Feed Digestibility Contained Fermented Goroho Banana Skin ( Musa acuminafe , sp ) in Layer. 6(2), 211–214

Ismail, Y., Syahruddin, S., & Zainudin, S. (2021). PERFORMA AYAM KAMPUNG SUPER YANG DIBERI TEPUNG USUS AYAM SEBAGAI SUBTITUSI TEPUNG IKAN. Jambura Journal of Animal Science, 3(2), 120–128. https://doi.org/10.35900/jjas.v3i2.9783

Hayanti, S. Y. 2014. Petunjuk Teknis Budidaya Ayam Kampung Unggul (KUB) Badan Litabang Pertanian."

Ichwan, 2003. Membuat pakan ras pedaging. Agro Media Pustaka, Tangerang

Kaleka, N. 2019. Beternak ayam kampung super jawa super tanpa bau. Penerbit Arcitra, Yogyakarta

Latabi, S. M., J.Saleh, E., Nusi, M., Djunu, S. S., & Abdul, H. N. (2021). BAHAN KERING DAN BAHAN ORGANIK DAGING AYAM AKAMPUNG SUPER YANG DIBERI JERAMI JAGUNG FERMENTASI DAN BEKATUL. Jambura Journal of Animal Science, 3(2), 81–86. https://doi.org/10.35900/jjas.v3i2.10366

Nista, D., H. Natalia dan A. Taufik. 2007. Teknologi pengolahan pakan sapi. Balai pembibitan Ternak Unggul Sapi Dwiguna dan Ayam. Sumbawa.

Pakaya, S. A. 2019. Performa ayam kampung super yang di beri level penambahan tepung kulit kakao (Theobroma Cacao, L.) fermentasi dalam ransum. Jambura Journal of Animal Science 1.2: 40-45.

Sinurat, A. P. 2020. Penambahan Enzim dalam Pakan dengan Kepadatan Gizi yang Berbeda terhadap Performa ayam KUB Masa Starter. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Vol. 20. No. 20.

Sinurat, A. P. 2003. Pemanfaatan lumpur sawit untuk bahan pakan unggas. Wartazoa 13(2) : 39-47.

Sudarto, A.-, Datau, F., & Fathan, S. (2021). Penambahan Ampas Sagu Terfermentasi (Metroxylon sago) Terhadap Performa Ayam Kampung Super Fase Starter. Jambura Journal of Animal Science, 3(2), 96–104. https://doi.org/10.35900/jjas.v3i2.9267

Wahju. 2004. Ilmu Nutrisi Unggas. Yogyakarta: Universitas Gajah Mada Press.

Widya P. 2017. Nutrisi dan Menejemen pakan burung puyuh. Airlangga university press. Surabaya.

Lacy, M dan Vest, L. R. 2000. Impoving Feed Coversion in Broiler: a guide for grower. http://www.ces.uga.edu/pubed//c:793-w.html.




DOI: https://doi.org/10.35900/jjas.v4i2.14257

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.