Organoleptic, Physical And Chemical Characteristics Of Edible Gelatin-Chitosan-Ginger Film

Sri Rahayu Kalaka, Asri Silvana Naiu, Rahim Husain

Abstract


The purpose of this study was to examine the quality of edible film packaging based on gelatinchitoson-ginger. The treatment in this study was the use of different gelatins (0.5g, 1g and 1.5g). Parameters tested include hedonic organoleptic testing (taste, texture and aroma), thickness and solubility. The research was analyzed using descriptive method. The results showed that the edible film formula A had the criteria of tasteless, difficult to dissolve, very elastic texture, slightly sour smell, 0.0202mm thickness and 29.10% solubility. Edible film formula B has the criteria of tasteless, easily soluble, elastic texture, slightly sour smell, 0.0272mm thickness and solubility: 37.13%. Edible film formula C has the criteria of tasteless, easy to dissolve, fairly elastic texture, 0.0293mm thickness and solubility: 39.90%.


Keywords


Edible film, Gelatin, Chitosan, Ginger

Full Text:

PDF

References


Ali, H., Baehaki, A., Dwita, S., Program, L., Teknologi, S., & Perikanan, H. (2017). Karakteristik Edible Film Gelatin-Kitosan dengan Tambahan Ekstrak Genjer (Limnocharis flava) dan Aplikasi pada Pempek. FishtecH – Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 6(1), 26–38.

Aprianda, R., Fachraniah, & Rihayat, T. (2018). Pemanfaatan kitosan sebagai biofilm dengan penambahan turmeric essential oil untuk meningkatkan aktivitas antibakteri. Prosiding Seminar Nasional Politeknik Negeri Lhokseumawe, 2(1), 221–225.

Arima, N. I., & Fithriyah, N. H. (2015). Pengaruh waktu ekstraksi terhadap rendemen gelatin dari tulang ikan nila merah. Seminar Sains Dan Teknologi, November, 1–6.

Fera, M., & Nurkholik. (2018). Kualitas Fisik Edible Film Yang Diproduksi Dari Kombinasi Gelatin Kulit Domba Dan Agar (Gracilaria sp). Journal of Food and Life Sciences, 2(1), 45–56. https://jfls.ub.ac.id/index.php/jfls/article/view/47

Juwayriyah, & Nugraha, I. (2014). Sintesis Dan Karakterisasi Komposit Edible Film Berbahan Dasar Gelatin Ceker Ayam Dan Montmorillonit. 2(2), 382–392.

Lestari, R. B., Munir, A. M. S., & Tribudi, Y. A. (2018). Penghambat Bakteri pada Edible Coating Utilization of Shrimp Skin Chitosan with Addition of Kesum Leaf Extract as Bacterial Inhibitor on Edible Coating. Jurnal Teknologi Pertanian, 19(3), 207–214.

Naiu, A. S., & Yusuf, N. (2018). Nilai Sensoris dan Viskositas Skin Cream menggunakan Gelatin Tulang Tuna sebagai Pengemulsi dan Humektan. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 21(2), 199–207. https://doi.org/10.17844/jphpi.v21i2.22838

Negara, I. M. S., & Simpen, I. N. (2014). Sintesis dan Karakterisasi Edible Film Berbahan Baku Gelatin Hasil Isolasi Kulit Ceker Ayam Broiler. Jurnal Kimia, 8(1), 120–126.

Rifaldi, R. (2020). Efektivitas Penambahan Bahan Alami (Lindur, Jahe Dan Bawang Putih) Pada Formulasi Coating Kitosan Terhadap Lama Penyimpanan Produk Holtikultura. Prosiding Seminar Nasional Biotik, 306–313.

Setyaningsih, D., Apriyantono, A., & Sari, M. P. (2010). Analisis Sensori untuk Industri Pangan dan Agro. IPB Press.

Sinaga, L. L., Melisa Seri Rejekina S, & Mersi Suriani Sinaga. (2013). Karakteristik Edible Film Dari Ekstrak Kacang Kedelai Dengan Penambahan Tepung Tapioka Dan Gliserol Sebagai Bahan Pengemas Makanan. Jurnal Teknik Kimia USU, 2(4), 12–16. https://doi.org/10.32734/jtk.v2i4.1485

Warkoyo, Budi, R., Wiseso, M. D., & Wahyu, K. J. N. (2014). Sifat Fisik, Mekanik dan Barrier Edible Film Berbasis Pati Umbi Kimpul (Xanthosoma sagittifolium) yang Diinkorporasi dengan Kalium Sorbat. Agritech, 34(01), 72–81. https://doi.org/10.22146/agritech.9525

Wahyuni, T.M. 2017. Pengaruh Konsentrasi Kasein dan Volume Larutan Edible yang berbeda terhadap Karakteristik Edible Film. Skripsi. Fakultas Peternakan. Universitas Hasanuddin. Makassar.

Wijayani, K. D., Darmanto, Y. ., & Susanto, E. (2021). Karakteristik Edible Film dari Gelatin Kulit Ikan yang Berbeda. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Perikanan, 3(2), 6.




DOI: https://doi.org/10.37905/jfpj.v4i2.13361

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Sri Rahayu Kalaka, Asri Silvana Naiu, Rahim Husain

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.