Penerapan Sistem Good Manufacturing Practices (GMP) Pada Proses Pembekuan Ikan Layur DI CV. Sinar Harapan Berau
Abstract
The freezing industry requires a basic eligibility program to provide guarantees for a food safety system. The application of GMP or Good Manufacturing Practices in the food industry is a requirement to produce products that are safe for consumption. The aim of the study was to examine the application of GMP in freezing layur fish at CV. Sinar Harapan Berau and identify non-compliance factors in the implementation of GMP. The results showed that the application of GMP in CV. Sinar Harapan Berau has largely complied with the CPPOB guideline requirements. Based on the analysis of non-conformity, there are 14 aspects that are suitable and 4 aspects that are not suitable with the percentages of 77.8% and 22.2%, respectively. Several factors cause non-compliance with GMP, namely puddles of water on the road leading to the production site, the road has not been cemented, and without laying stones. There are no washing facilities in the toilet area, there is still rust on the tables and pans in the production area. CV. Sinar Harapan also does not yet have laboratory facilities for quality control and safety of raw materials, but only inspects organoleptically.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agustiawan. (2018). Proses Pembekuan Ikan Layur (Trichiurus lepturus) di PT. Usaha Centraljaya Sakti Makassar Sulawesi Selatan. [Skripsi]. Pangkep: Politeknik Pertanian Negeri Pangkep. Sulawesi Selatan.
Aksana, M. Z., & Tampubolon, B. I. M. (2016). Manajemen Produksi Pakan Konsentrat Sapi Perah Di Koperasi Andini Luhur Desa Jetak Kecamatan Getasan Kabupaten Semarang. [Disertasi]. Universitas Diponegoro. Semarang
Bimantara, A. P., & Triastuti, Tr. J. (2018). Penerapan Good Manufacturing Practices (GMP) Pada Pabrik Pembekuan Cumi-Cumi (Loligo Vulgaris) di PT. Starfood Lamongan Jawa Timur. Journal of Marine and Coastal Science, 7(3), 111-119.
Deni, S. (2015). Karakteristik Mutu Ikan Selama Penanganan Pada Kapal KM. Cakalang. Jurnal Ilmiah Agribisnis dan Perikanan, 8(2), 72-80. https://doi.org/10.29239/j.agrikan.8.2.72-80
Hanidah, I. I., Mulyono, A. T., Andoyo, R., Mardawati, E., & Huda, S. (2018). Penerapan Good Manufacturing Practices Sebagai Upaya Peningkatan Kualitas Produk Olahan Pesisir Eretan – Indramayu. Jurnal Agribisnis dan Sosial Ekonomi Pertanian, 3(1), 359-426. https://doi.org/10.24198/agricore.v3i1.17585
Jannah, S., Yuliati, N., & Hendrarini. (2022). Hazard Analysis And Critical Control Point dalam Menjaga Mutu Produk Kopi Robusta CV. Kopi Citarasa Persada. Jurnal Pendidikan dan Konseling, 4(4), 3292-3301. https://doi.org/10.31004/jpdk.v4i4.6025
Kementerian Kelautan dan Perikanan (KKP). (2019). Balai Karantina Ikan, Pengendalian Mutu dan Keamanan Hasil Perikanan. Pusat Data Statistik dan Informasi. Jakarta.
Muchsam, Y., Falahah, & Saputro, G. I. (2011). Penerapan GAP analysis Pada Pengembangan Sistem Pendukung Keputusan Penilaian Kinerja Karyawan (Studi Kasus PT.XYZ). Seminar Nasional Aplikasi Teknologi Informasi (SNATI 2011). Yogyakarta, 17-18 Juni 2011. https://journal.uii.ac.id/Snati/article/view/2179/2005
Murnawan, H., & Mustofa. (2014). Perencanaan Produktivitas Kerja Dari Hasil Evaluasi Produktivitas Dengan Metode Fishbone Di Perusahaan Percetakan Kemasan PT.X. Jurnal Teknik Industri HEURISTIC, 11(1), 27-46. https://doi.org/10.30996/he.v11i01.611
Narbuko, C., & Achmadi, A. (2001). Metodologi Penelitian. Bumi Aksara. Jakarta
Rahmawati, D., Suprihardjo, R., Santoso, E. B., Setiawan, R. P., Pradinie, K., & Yusuf, M. (2016). Penerapan Metode Root Cause Analysis (RCA) Dalam Pengembangan Kawasan Wisata Cagar Budaya Kampung Kemasan Gresik. Jurnal Penataan Ruang, 11(1), 1-9. http://dx.doi.org/10.12962/j2716179X.v11i1.5211
Rini, F. A., Katili, P. B., & Ummi, N. (2015). Penerapan Good Manufacturing Practices Untuk Pemenuhan Manajemen Mutu Pada Produksi Air Minum Dalam Kemasan (Studi Kasus di PT. XYZ). Jurnal Teknik Industri, 3(15). http://dx.doi.org/10.36055/jti.v3i2.374
Rosari, M. I., Ma’aruf, W. F., & Agustini, T. W. (2014). Pengaruh Ekstrak Kasar Buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa) Sebagai Antioksidan Pada Fillet Ikan Bandeng (Channos channos). Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 3(2), 34-43.
Sitakar, N. M., Nurliana, Jamin, F., Abrar, M., Manaf, Z. H., & Sugito. (2016). Pengaruh Suhu Pemeliharaan Dan Masa Simpan Daging Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Pada Penyimpanan Suhu -20°C Terhadap Jumlah Total Bakteri. Jurnal Medika Veterinaria, 10(2), 162-165.
Utami, D. P., Gumilar, I., & Sriati. (2012). Analisis Bioekonomi Penangkapan Ikan Layur (Trichirus sp.) Di Perairan Parigi Kabupaten Ciamis. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 3(3), 137-144.
Wibowo, K., Sugiyarto., & Setiono. (2018). Analisa dan Evaluasi : Akar Penyebab dan Biaya Sisa Material Konstruksi Proyek Pembangunan Kantor Kelurahan di Kota Solo, Sekolah, dan Pasar Menggunakan Root Cause Analysis (RCA) dan Fault Tree Analysis (FTA). E-Jurnal Matriks Teknik Sipil, 6(2), 303-310. 10.20961/MATEKSI.V6I2.36572
DOI: https://doi.org/10.37905/jfpj.v6i1.18082
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Dwi Agus Ade Surya, Ita Zuraida, Bagus Fajar Pamungkas, Irman Irawan, Indrati Kusumaningrum
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.